English
Fort
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Herinrichting Genieloods nieuwe fase in

September 2015 - De Genieloods van het Fort bij Vijfhuizen wordt van binnen en buiten helemaal vernieuwd en heringericht. Op dit moment is het bijzondere interieur al klaar en staat te wachten op ingebruikname.

De loods wordt in 17 maart geopend en in gebruik genomen als aanvullende ruimte voor activiteiten rondom het kunstprogramma van het fort. Een feestelijke opening hoort daar ook bij in februari 2016.

Al oogt de Genieloods inmiddels zeer modern, vergeet niet dat dit een historisch gebouw met monumentale status is. De loods werd in 1896 neergezet en fungeerde als opslagplaats voor de kanonnen en andere artillerie van het fort en de geniedijk.

Het Fort en de Genieloods zijn onderdeel van het Unesco Wereld Erfgoed, het opknappen van de loods moet dus gebeuren met respect voor het oorspronkelijke gebouw. De stalen Genieloods is het enige bewaard gebleven exemplaar van dit type. Het aanzicht van het historische gebouw blijft ongewijzigd door de bouw van een soortgelijke ‘schil’, metalen platen met daartussen een isolatielaag. Inmiddels liggen er tijdelijke dakplaten die lekvrij zijn en kan binnen goed doorgewerkt worden door de aannemers van AanCoop. Veel werkzaamheden in de loods laat het fort (als maatschappelijk betrokken opdrachtgever) door WERKbedrijf Herstelling uitvoeren.

Behalve als tentoonstellingsruimte wordt het mogelijk om de Genieloods te huren voor bijeenkomsten. Een bijzondere locatie voor bijzondere events.

------------------------------------------------------------

2014 - De Stichting Kunstfort Vijfhuizen heeft de Genieloods voornamelijk in gebruik als tentoonstellingsruimte in de geschikte seizoenen. Een beter gebruik is niet mogelijk door de bestaande bouwfysische staat. In de zomer is het te warm en in de winter is het te koud. Het Kunstfort wil de Genieloods beter benutten. Na de verbouwing wordt de loods meer betrokken bij de activiteiten rond het fort. 

Een verbouwing van de Genieloods voorziet in het gebruik van de loods als atelier, ondersteunende horeca en een ruimte waar erfgoed en kunst-gerelateerde publieksactiviteiten kunnen plaatsvinden.

Het gebruik en de exploitatie van de Genieloods voorziet in de behoefte om voor de toekomst de financiële gezondheid van het Kunstfort zeker te stellen.

In 2010 werd uit de International Design Competition een prachtig ontwerp gekozen voor de herinrichting van de Genieloods tot een expositie- en een evenementenruimte. Het gekozen ontwerp, Silver Bullet bleek helaas niet te voldoen aan de beoogde comforteisen met betrekking tot klimaat in de loods. Daarom is er een nieuw ontwerp gekozen.

De planning en bouwbegeleiding is daarna in handen van Woltjer Berkhout Architecten gelegd (de naburige Fortwachterswoningen zijn ook van hun hand). Zij  zijn op dit moment druk bezig met de constructeur voor het aanpassen van de constructie voor de renovatie van de loods. Er zijn verstevigingen nodig, waardoor de verdieping als atelier in gebruik kan worden genomen, en er enkele vloervelden kunnen worden weggehaald, zodat er in de toekomst ook grotere kunst geëxposeerd kan worden.

Het bureau van kunstenaar Gabriël Lester en architect Martine Vledder heeft een prachtig ontwerp gemaakt voor flexibel inzetbare en verrijdbare ‘wagons’. Deze meubels op wielen zijn verder doorontwikkeld en gaan in de komende weken in productie. Deze werkzaamheden vinden elders plaats en de ‘wagons’ worden eind van 2015 de Genieloods binnen gereden.