English
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Simone de Groot: Twee Koningskinderen

Kunstenaar Simone de Groot: "De oorsprong van het beeld op de mast is een krantenfoto waarvan het beeld mij raakte. Daarop was een jong meisje te zien van een jaar of 6 dat, staand op een hoge stok, werd rondgedragen in een processie. Ze kijkt verlegen vanonder een sluier naar de omstanders, terwijl ze een zegenend gebaar maakt.

Bij die foto heb ik toen een kleine tekening van gemaakt. Ik tekende het meisje op een flatgebouw, als verwijzing naar de Twin Towers. De toen hoog oplopende emoties konden wat mij betreft wel de vergeving van een onschuldig kind gebruiken. Later heb ik er een muurbeeld in zwart textiel van gemaakt. De flat kreeg een steuntje onderaan, zodat het een soort sokkel werd.

Dit beeld bestond dus al toen ik de vraag van het Kunstfort kreeg om een buitenwerk te maken. Ik kwam op het thema van de Twee Koningskinderen vanwege de link tussen het fort en de Genieloods, die over de fortgracht heen met elkaar ‘communiceren’. Het was al snel duidelijk dat dit meisje één van de Twee Koningskinderen moest worden.

Voor het beeld op het fort is de sokkel vervangen door de mast en heb ik gekozen voor een materiaal en kleur als die van de Genieloods. De weerkaatsing van het zonlicht is erg belangrijk. Op mooie dagen lijkt het of het beeld licht geeft. Het meisje op de mast is het baken waarop het andere koningskind (de Genieloods) kan varen, zoals in het lied van de Koningskinderen gebeurt. Dat loopt trouwens niet goed af.

Gelukkig zijn de Koningskinderen op het fort bevroren in een hoopvol moment, ver vóór de fatale afloop. Ik zie het figuurtje graag als de beschermengel van het fort en haar bezoekers.”