English
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Ives Maes: Achtung, biologisch abbaubare Minen!

Voor de tentoonstelling Speedbump in 2010 plaatste kunstverzamelaar Frans Oomen een werk uit de serie Hazard Marking System van Ives Maes bij het Kunstfort. Het werk is geplaatst op het dak van het fort, tegenover deze QR-code.

Een Hazard Marking System is een reeks universele waarschuwingstekens, -in dit geval een voor mijnen. Door toevoeging van de term ' biologisch afbreekbaar', en met aanpassingen aan de vorm van het bord -bijvoorbeeld het gebruik van Duitse grafiek die gebruikelijk was in WOII, en ook de in het Duits omgezette tekst -, verhoogt Maes sterk de symbolische kracht van het bord. Door de plaatsing in de context van dit fort lijkt het bord een historisch overblijfsel te worden, dat herinnert aan de aan de bezetting van het Fort bij Vijfhuizen door Duitse soldaten tijdens WOII.

Tegelijkertijd actualiseert de tekst 'biologisch afbreekbaar' de problematiek rond het opruimen van oud oorlogstuig. Blindgangers en mijnen liggen overal ter wereld verborgen onder de grond, en maken tot op de dag van vandaag slachtoffers in oorlogen die reeds lang gestreden zijn.
Biologisch afbreekbaar... spreekt het bord wellicht de hoop uit dat ook het gedachtegoed dat aan historisch conflicten ten grondslag lag, langs organische weg wordt afgebroken en zal verdwijnen?

Dank aan kunstverzamelaar Frans Oomen, die het werk van Ives Maes voor onbepaalde in bruikleen gaf aan het Kunstfort.