English
Fort
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 543 niet laden

De fortgevel krijgt weer licht in het donker

Begin 2014 zullen er weer lantaarns in oude stijl aan de gevel van het fort komen te hangen. De tientallen ijzeren haken die uit de gevel steken zijn een overblijfsel uit een tijdperk zonder elektriciteit. Toen het fort nog dienst deed, hingen aan de haken (olie)lantaarns die voor het donker werden ontstoken om het gebouw te verlichten.

Waar de originele lantaarns zijn gebleven weet niemand met zekerheid te zeggen. Omdat de forten van de Stelling van Amsterdam hun lantaarns waarschijnlijk door lokale vaklieden lieten maken, verschilden ze nogal van elkaar. Dit maakte het lastig om te achterhalen welke soort lantaarns er oorspronkelijk hingen. Op een historische foto bleek dat het type lantaarn dat gebruikt werd voor het Fort bij Vijfhuizen overeen komt met het zogenaamde ‘Haarlems model’ dat ook in de binnenstad van Haarlem wordt gebruikt.

De aanschaf van de Haarlemse lantaarns bleek te duur en daardoor is besloten om de lantaarns te laten maken door Marco De Jong metaalbewerking. De tien nieuwe lantaarns (twee kleine en acht grote) zullen de komende maanden aan de keelzijde van het fort worden opgehangen en vervangen hiermee de huidige moderne vloerverlichting. In verband met onderhoudsvriendelijkheid zijn er kleine aanpassingen in het ontwerp gemaakt.

 

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door: