English
Fort
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 543 niet laden

Toegang tot het dak van het fort

Een deel van de begroeiing op het dak van het fort is met ingang van 2014 begaanbaar gemaakt voor bezoekers. Het nieuwe uitzichtpunt is bereikbaar via twee trappen die zich buiten in de doorgang tussen het hoofd-en frontgebouw bevinden.

Vanaf het dak van het fort, naast de oude meidoorns, is een prachtig driehonderdzestig graden uitzicht over de wijde omgeving te zien: Het historische landschap met de Geniedijk en de oprukkende hedendaagse verstedelijking.

Ook geeft de constructie op het dak een kijkje vanuit een ander perspectief op de oorspronkelijke functionaliteit van het fort. Het uitkijkpunt bevindt zich op de begroeide zandlaag op het dak van de poterne . De zandlaag had een zuiverende functie voor regenwater. De meidoorns op het dak zijn zaailingen van meidoorns die op andere locaties op het fortterrein staan/stonden. De meidoorns hadden ook een militaire functie: De in de zandlaag geplante meidoornstruiken moesten  het de eventuele aanvallers moeilijk maken om in het fort te komen. Hun doornige takken fungeerden als een natuurlijk prikkeldraad. Andere bomen en struiken dienden vooral ter camouflage van het fort.

Vanwege de kwetsbare vegetatie en bijzondere grondsoort (duinzand in de polder) is er slechts een klein deel van het dak opengesteld. Het uitkijkpunt is de gehele week vrij te bezichtigen tussen zons op-en ondergang.