English
Fort

Architectuurprijs Haarlemmermeer 2011

Het Podium voor Architectuur organiseert ieder jaar een Architectuurprijs. Uit vele nominaties kozen de inwoners van de Haarlemmermeer voor de buurt met de 'houten huizen' van architect Jaco Woltjer. Deze huizen staan sinds 2002 op het terrein van het Kunstfort bij Vijfhuizen.

Dit jaar lag het accent van de Architectuurprijs op het buurtlandschap. Hoe ziet uw buurt eruit? Wat maakt die straat of buurt zo bijzonder? Wat is voor nu en de toekomst belangrijk in een woongebied? Wat is nodig om je prettig te voelen?

Voor het ontwerp van de atelierwoningen vond Woltjer inspiratie in een oude richtlijn uit de tijd dat het fort nog dienst deed als verdedigingswerk in de Stelling van Amsterdam: Volgens die richtlijn mochten er alleen houten bouwsels in de schootszone van het fort staan. In geval van belegering zouden de bouwwerken in die zone worden verbrand, zodat ze de verdediging van het fort niet belemmerden.

Met de opbrengst uit de verkoop van de atelierwoningen heeft de Stichting Kunstfort bij Vijfhuizen ook het historische fort rond 2002 volledig kunnen restaureren.

Zie de website van Podium van Architectuur voor meer informatie.