English
Fort
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Stichting kan met bouw atelierwoningen beginnen

(Uit het HD, 24 oktober 2003) - De Stichting Kunstfort Vijfhuizen kan aan de slag met de omvangrijke opknapbeurt van het Fort bij Vijfhuizen en de bouw van de bijbehorende woningen. De stichting heeft de bouwvergunning voor het plan binnen. Ook hebben twaalf huizenkopers inmiddels een contract voor de grondoverdracht getekend.

"We gaan de komende weken voorzichtig beginnen. De grond voor de huizen wordt bouwrijp gemaakt en in het fort gaan de tussenmuurtjes eruit'', zegt voorzitter Jac. Ninaber van de Stichting. Ninaber spreekt met nadruk van een voorzichtig begin, omdat hij verwacht dat de Vereniging Dorp Vijfhuizen (VDV) opnieuw protest gaat aantekenen. "Ze hebben meerdere keren laten weten tot het uiterste te gaan.'' De dorpsvereniging vindt het bouwplan te massaal en stelt dat het karakter van het fort te veel wordt aangetast. "Het hele gebied wordt met de schoenlepel volgeprakt. Er staat straks een muur van huizen'', stelt VDV-voorzitter P. Blom. Hij zegt bij de gemeente bezwaar tegen de verleende bouwvergunning te gaan aantekenen. "Als we geen gehoor krijgen, gaan we zeer ernstig overwegen of we naar de rechter gaan.''

De Stichting Kunstfort Vijfhuizen wil het oude fort ombouwen tot een landelijk bekend kunstcentrum. Er komen onder meer ateliers, gastenverblijven, een galerie, een multifunctionele ruimte, een restaurant, een beeldentuin, en een filmzaaltje. De vervallen Genieloods wordt opgeknapt en krijgt een nieuwe -nog onbekende- bestemming. Het fortterrein krijgt een openbaar karakter en wordt een soort parkje. Nu is het gebied nog niet toegankelijk.

Tussen de Geniedijk en de voormalige spoordijk worden twaalf atelierwoningen neergezet. Zeven daarvan worden verkocht aan mensen met 'creatieve beroepen', de overige vijf aan andere belangstellenden. De grond is inmiddels overgedragen, later volgt nog ondertekening van het koopcontract. De huizen kunnen in een maand of vijf worden neergezet. Ook worden, in een rijtje naast elkaar, zes kleine starterswoningen gebouwd, bedoeld voor één- of tweepersoonshuishoudens. Onduidelijk is wanneer deze woningen in de verkoop gaan. Ook is nog niet bekend of het huur- dan wel koopwoningen worden.

De verkoop van de huizen moet 1,6 miljoen euro opleveren, die vervolgens in de restauratie van het fort wordt gestoken. "Wij verdienen er dus geen cent mee. Dat wordt nog weleens verkeerd begrepen'', zegt Ninaber. De provincie Noord-Holland draagt eveneens 1,6 miljoen bij aan de restauratie.

Bronvermelding: Oscar Vermeer - vrijdag 24 oktober 2003 - Haarlems Dagblad