English
Fort
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 547 niet laden

Genieloods

De Genieloods van het Fort bij Vijfhuizen is van binnen en buiten helemaal vernieuwd en heringericht. De loods is 17 maart feestelijk geopend en in gebruik genomen als aanvullende ruimte voor activiteiten rondom het kunstprogramma van het fort en flexibel inzetbare event-ruimte.

Al oogt de Genieloods (inmiddels) zeer modern, vergeet niet dat dit een historisch gebouw met monumentale status is. De loods werd in 1896 neergezet en fungeerde als opslagplaats voor de kanonnen en andere artillerie van het fort en de geniedijk.

Als monument met Unesco Wereld Erfgoedstatus moest het opknappen van de loods uiteraard gebeuren respect voor het oorspronkelijke gebouw. De stalen Genieloods is het enige bewaard gebleven exemplaar van dit type. Het aanzicht van het historische gebouw blijft dezelfde door de bouw van eenzelfde 'schil' van metalen platen over op de oorspronkelijke met daartussen een isolatielaag. Veel van de werkzaamheden in de loods liet het fort (als maatschappelijk betrokken opdrachtgever) door WERKbedrijf Herstelling uitvoeren.

Behalve als tentoonstellingsruimte is het mogelijk om de Genieloods te huren voor bijeenkomsten. Een bijzondere en stoere locatie voor uiteenlopende events.