English
Kunst

Grond, bewegen in lijnen en cirkels Featured

Tentoonstelling in de Genieloods 16 september - 23 oktober 2016

 

‘He said he wasn't that good a dancer, but the instructions were clear. He just had to follow the spiral line on GPS. It might work, but only if every farmer along the road would join in.’

‘Tractordans’ is een project van Neeltje ten Westenend uitgevoerd door de boeren van de Rijnlanderweg, Haarlemmermeer. Op zaterdagmiddag 20 september 2014 kon je tractoren zien dansen op een kavel aan de Geniedijk in Hoofddorp.

Het event bracht de boeren samen in een door Ten Westenend ontworpen spiraalvormig parcours uitgezet in GPS. Een eenvoudige choreografische ingreep, die zowel uitzoomt op de fysieke eigenschappen van het polderlandschap, als inzoomt op de individuele boeren. Het statige grid van de kavels werd voor even doorbroken door een cirkelende beweging van gekleurde tractoren.
In de tentoonstelling ‘Ground, moving in lines and circles’ wordt de ‘Tractordans’ opnieuw belicht en aangevuld met nieuw werk. Neeltje ten Westenend vervolgt haar onderzoek naar de Rijnlanderweg in een filmisch drieluik en samen met fotograaf Stephan Keppel werpt ze opnieuw een blik op de landbouwmachines, de grond, patronen en ritmes. Stephan Keppel ontwikkelde speciaal voor deze tentoonstelling een serie prints waarin de abstractie van grondbeelden (de ondergrond van het parcours) een relatie aan gaan met het papier en de ruimte. 

De opening vindt plaats tijdens de Ringbiënnale en de tentoonstelling is tot en met 23 oktober te zien in de Genieloods van het Kunstfort bij Vijfhuizen. 

Datum: vrijdag 16 september 2016
Locatie: Genieloods bij Kunstfort bij Vijfhuizen, Fortwachter 1, 2141 Vijfhuizen
Tijd: 16.00 inloop / 16.30 Opening door wethouder Derk Reneman

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen op uitnodiging van Podium voor Architectuur Haarlemmermeer en Schiphol.