English
Kunst

Groepstentoonstelling: Dreams are my Reality; the seriousness of play

Dreams are my Reality;

the seriousness of play

28 maart t/m 27 juni 2010

 

Op zondag 28 maart 2010 werd om 14.00 uur het nieuwe seizoen gestart met de feestelijke opening van 'Dreams are my Reality; the seriousness of play', een tentoonstelling over het fenomeen re-enactment in de hedendaagse kunst.


"Geschiedenis maak je zelf!"

In de tentoonstelling wordt op een speelse manier de omgang van kunstenaars en burgers met geschiedenis en erfgoed doorgelicht. Zeven internationaal werkende kunstenaars laten zien hoe fantasie en werkelijkheid aan elkaar gekoppeld zijn.
Zo wordt zichtbaar dat geschiedenis een constructie is: een spel waar wij allemaal een rol in spelen.

Deelnemende kunstenaars : Aurelia Mihai (RO/DE), Maria Pask (GB/NL), Claus Richter (DE), Femke Schaap (NL), Tehnica Schweiz: Gergely László en Péter Rákóssy (HU), Inti Hernandez (CU/NL)
Opening :

zondag 28 maart 2010 14.00u. De opening werd verricht door Atte Jongstra; auteur van het boek "De avonturen van Henry II Fix"

Geopend : 28 maart tot 27 juni 2010 (zie openingstijden Kunstfort)
Curator : Saskia Monshouwer

 

 

 

The seriousness of play
Geschiedenis is ernst en hobby, daarom werd het functioneren van reenactment- en 'Living history'-groepen als uitgangspunt van de tentoonstelling genomen. Maar ook als er geen theater aan te pas komt, kan het ‘maken’ van geschiedenis als een sociaal spel worden opgevat. Oude mythen en gezamenlijke herinneringen vermengen zich met persoonlijke ervaringen. Film- en mediabeelden worden kennisfeiten. Een historisch monument wordt een decor, en een decorstuk wordt een attribuut ter bevestiging van een historische beleving.

Combinatie van film, fotografie, installaties en/of objecten
Op het terrein van het fort zullen installaties worden getoond. Ook in de binnenruimtes van het fort is een combinatie van film, fotografie, installaties en/of objecten te zien. Daarnaast leveren de kunstenaars een bijdrage aan publieksactiviteiten tijdens de tentoonstellingsperiode.

 

Dit project komt mede tot stand dankzij: Mondriaanstichting, VSB-Fonds, Gemeente Haarlemmermeer, Provincie Noord-Holland, Kunst en Cultuur Noord-Holland, Cultureel Erfgoed Noord-Holland en vele vrijwilligers.