English
Kunst

Tentoonstelling: Van Zwaarden en Ploegen

VAN ZWAARDEN EN PLOEGEN
Trenchart en hedendaagse kunst
4 september t/m 28 november 2010

Finissage: zondag 28 november 15:00 - 17:00u.

"Dan smeden zij hun zwaarden om tot ploegscharen en hun speerpunten tot sikkels. Geen volk heft het zwaard meer tegen een ander en oorlog leren ze niet meer."


Trench Art is het overkoepelende begrip voor oorlogsmemorabilia die door soldaten gemaakt zijn. Daarbij kun je denken aan vazen en voorwerpen uit koperen granaathulzen, maar er werden ook andere materialen en resten van oorlogstuig verwerkt. Net als in de bovenstaande bijbelpassage (Jesaja 2:4) geeft Trench Art uitdrukking aan het hergebruik van oorlogstuig voor vredelievendere doeleinden, namelijk als kunstvoorwerpen.

In alle eenvoud en schoonheid verwijzen Trench Art voorwerpen naar de spanning en tragiek van een oorlogssituatie. De tentoonstelling Van Zwaarden en Ploegen is opgebouwd rond een selectie uit de privé-collectie van de heer S.F.Schütz.

 

De betekenis van de Trench Art wordt versterkt en actueel gemaakt door het hedendaagse werk van Guda Koster en Lisa Oppenheim. Zij doen ieder op hun eigen manier een uitspraak over oorlog en vrede; via dia’s, straatmode en plastieken. Daarnaast krijgt een jong en opkomend talent de kans een bijdrage te leveren aan de tentoonstelling. Dit keer is dat het eindexamenwerk van KABK-graduate Maarten Peerdeman.

 

Getoond werk van :

Guda Koster, Lisa Oppenheim, en Maarten Peerdeman
En een selectie Trench Art voorwerpen uit de collectie van S.F. Schütz

Curator : Holger Nickisch i.s.m. Saskia Monschouwer