English
Kunst
 
 
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 67 niet laden

Buitententoonstelling Oscar Prinsen

Beeldend kunstenaar Oscar Prinsen verbleef gedurende april en mei als 'artist in residence' op het Kunstfort. Hier maakte hij nieuw werk op het fortterrein, dat na te zijn tentoongesteld permanent in bruikleen komt van het Kunstfort. Op woensdag 2 juni 2010 werd de buitententoonstelling van Prinsen geopend.

Het nieuwe werk is een voortzetting van het thema dat Prinsen met zijn Instituut voor de Loslopende Mens neerzet. Prinsen biedt met zijn instituut ruimtes waar mensen kunnen ‘zijn’, en geeft daarmee gelegenheid tot contact en reflectie. Bij de opening leidde Oscar Prinsen de vele bezoekers zelf rond langs zijn werken om er een en ander bij te vertellen.

Oscar Prinsen over de betekenis van zijn werk
Mijn werk gaat over communicatie en contact in een geïndividualiseerde, globalistische, hedonistische wereld. Er zijn steeds meer mensen bezig met persoonlijke groei en zingevingsvraagstukken. Doordat steeds meer traditionele waarden en normen verdwijnen zoekt de mens naar nieuwe houvast en rituelen. We krijgen alsmaar meer vrijheid over hoe we ons leven invullen en moeten hierin constant keuzes maken. Dat is een mooie ontwikkeling maar ook de moeilijkste uitdaging waar de mensheid ooit voor heeft gestaan.

Tot nu toe heb ik demontabele installaties gemaakt die op verschillende plekken toepasbaar zijn. Van kunstroute tot festival, maar ook bij bedrijfscongressen; mijn werk kan overal dienst doen waar mensen zijn. Ik ben er dan altijd bij om mensen een gesprek te bieden over wat hen bezig houdt of over het Instituut voor de Loslopende Mens. De installaties dienen dan als trigger om met anderen in contact te komen en als een mogelijkheid om vanuit een andere perspectief naar dingen te kijken. Zo bepaalt de aanwezigheid van het Instituut de ruimte voor de loslopende mens, waar mensen met elkaar over gedachten kunnen wisselen over de tijdsgeest en ‘Zin & Zijn’.

Kunstwerken voor het Fort

Het bijzondere aan het werk dat ik voor het Kunstfort heb gemaakt, is dat het hier blijft staan en daardoor zelfstandig moet ‘functioneren’. Ik heb me daarbij laten leiden door de context van het fort; de rust en pracht rondom het fort, maar ook het publiek. Mensen komen hier alleen, met z’n tweeën, of in kleine groepen voor een wandeling, om hier te genieten van de rust en schoonheid die het fort te bieden heeft.

Voor andere werken, die ik voor het popfestival Lowlands maak, richt ik me juist op de drukte van een muziekfestival. Terwijl de mensen daar, -naast muziek-, contact met anderen willen maken, vraagt de ruimte om het fort eerder tot reflectie en bezinning.De vier installaties die ik uiteindelijk voor het Kunstfort heb gecreëerd, dagen de toeschouwer uit om op verschillende manieren contact te maken met de natuur, zichzelf en de omgeving.

Aan de waterkant is een installatie waarop je tot rust kunt komen, dromen of reflecteren bij het stromende water en het wapperende riet. In Heaven is een installatie waarbij je als het ware de ruimte inloopt en daar op een stoel kunt plaats nemen; een ervaring waarbij ook plek is voor reflectie en bezinning. De Boomklever heb ik gemaakt om met volle aandacht te genieten van het prachtige fort en het ervoor gelegen water en rietkragen. En als laatste is er De Hardkijker, waarmee ik de toeschouwer actief naar de omgeving laat kijken.