English
Kunst
 
 
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 67 niet laden

Alfred Eikelenboom: De Leeuwmens, Graphics on Grids

Op zaterdag 21 maart 2009 opende freelance publicist Erik Beenker (voormalig kunstredacteur van o.a. de Volkskrant en oud hoofd communicatie&educatie van Museum Boijmans Van Beuningen) het tentoonstellingsjaar 2009, met de solotentoonstelling:

Alfred Eikelenboom

De Leeuwmens
'Graphics on Grids'

22 maart t/m 26 april 2009

Vanuit zijn fascinatie met een van de oudste kunstwerken, Der Löwenmensch, heeft Alfred Eikelenboom een nieuwe serie 'Graphics on Grids' gemaakt.
Het project ‘Graphics on Grids’ is een onderbelicht onderdeel in het oeuvre van Alfred Eikelenboom. Hij is voornamelijk bekend om zijn sculpturen in de openbare ruimte en zijn ‘Utopian Models’.

Curator: Rob van de Ven

Graphics on Grids'
De ‘Graphics on Grids’ zijn ontstaan in de jaren ‘70 en ‘80. Het project van Alfred Eikelenboom bestaat uit een aantal voorbedrukte basisbladen. Aanvankelijk één blad, later een tweede en een derde blad. Allen met een maat van 100 x 74 cm. De grids op de bladen zijn in offset gedrukt, fijnmazig en precies.

Het geleidelijke en organisch ontstane drieluik vormt een logische eenheid. Het grid op het middelste blad bevat elementen van zowel het grid op het linker als het rechter blad. Deze drie basisgrids zijn beeldend en artistiek in feite autonoom, maar laten een oneindig aantal bewerkingen toe. Op de bladen wordt getekend, geschilderd, geplakt, gezeefdrukt of met andere druktechnieken gewerkt.

In het project 'Graphics and Grids' is er sprake van een spectrum van beeldende mogelijkheden van oergraffiti tot geprogrammeerde structuren uit de computer. Het beeldresultaat van al deze unieke, enkelvoudige grafische bladen, is meestal complex en gelaagd, maar soms ook kaal als monoprint. Vaak is er een wisselwerking tussen de verschillende bewerkte grids.

 

De Leeuwmens
Der Löwenmensch, het prehistorische meesterwerk uit het Aurignacien is met de C14 methode gedateerd op 32.000 jaar oud. Het is een sculptuur van 29,6 cm hoog met het hoofd van een leeuw en het lijf van een mens.

Een week voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939 werden delen van het beeldje uit het opgravings- en onderzoeksproject in Hohlenstein-Stadel opgeborgen in een kartonnen doos. Het werd ondergebracht in het depot van het Ulmer Museum. Vergeten lag deze verborgen schat te wachten op zijn herontdekking; dertig jaar lang, in de kartonnen doos.

Bij een inventarisatie van de archeologische collectie van het museum herontdekte Joachim Hahn de vondst van de archeologen Völzing en Wetzel. Hij merkte op dat er een samenhang moest zijn tussen al de fragmenten en splinters.
Niet minder dan twee honderd onderdelen werden met veel geduld en expertise geassembleerd tot een van de oudste sculpturen ter wereld. Vrijwel driekwart van het lijf van de leeuwman was nu een herkenbaar en tastbaar geheel.

De voltooiing zou pas in 1988 plaats vinden toen Elisabeth Schmid er in slaagde het hoofd te reconstrueren uit het resterend botmateriaal. Volgens de observatie van Schmid was de leeuwman een leeuwvrouw. Zolang over het geslacht wordt gespeculeerd, spreekt men over Der Löwenmensch.

Duizenden jaren nadat de leeuwmens uit mammoet ivoor werd gesneden, werd er op monumentale schaal een omgekeerde variant gerealiseerd, waarbij een dierenlijf werd getooid met een mensenhoofd. Het iconische beeld van de beroemde sfinx bij de piramides in Gizeh.

Der Löwenmensch uit Hohlenstein-Stadel vormt het leitmotiv van de reeks bladen die Alfred Eikelenboom in het Kunstfort toont.