English
Kunst
 
 
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Kunsttentoonstelling:

LUID LAND

De klank van het landschap

Te zien op vr t/m zo van 13:00-17:00u.
van 1 april t/m 8 juli 2012

De voorjaarstentoonstelling in 2012, Luid Land, gaat over de klank van het landschap in de beeldende kunst en in de Haarlemmermeer. Over de impact van startende en landende vliegtuigen, maar ook over de vele geluiden van de mens, de natuur en de stilteplekken rond de Stelling van Amsterdam. In het geïsoleerde fort maken kunstenaars de landschappen van de verbeelding zichtbaar en hoorbaar: kunst als figuurlijk antigeluid.

We kunnen wegdromen bij de video-animaties van Jacco Olivier en Julia Willms, die beiden het traditionele landschapsschilderij in beweging en klank vertalen. Geluidskunstenaar Mark Bain geeft een stem aan de specifieke architectuur van het fort en de bijbehorende Genieloods. En Sarah van Sonsbeeck laat ons in twee ‘stilte’-installaties de werking van geluidsisolatie ervaren.

Zondag 8 juli: Finissage met stilteverhalen en performances
Laatste kans voor bezoek aan Luid Land.

Vanaf 14:00u.  

Kunstrondleidingen

15:00 - 16:00u.  

Gezamenlijke rondleiding langs alle kunstwerken van Luid land, met een bloemlezing van stiltepoëzie uit de wereldliteratuur door Haarlems stadsdichter George Moormann en een inleiding door schrijver Kester Freriks. Luisteren naar de eerder voor het Kunstfort ontwikkelde geluidswerken van Nathalie Bruys en Saskia Janssen in aanvulling op de tentoonstelling Luid Land.

16:30u.  

Clapdance performance Lithium (Mania) van choreografe Andrea Božić i.s.m. Julia Willms en dansers van dansgezelschap Emio Greco | PC, International Choreographic Arts centre Amsterdam (ICK), in de Genieloods.

16:00 - 18:00u.   Feestelijke afsluiting van tentoonstelling Luid Land met borrel en Schipholganzenkroketten uit de Keuken van het Ongewenst dier van Rob Hagenouw en Nicolle Schatborn.

 

 

Randprogramma
In een uitgebreid randprogramma tijdens de maand juni gaan bezoekers op ontdekkingstocht in de omgeving. Onder leiding van de kunstenaars kan je meedoen aan geluidswandelingen over de Geniedijk en naar de Polderbaan en er zijn workshops voor scholen. Tijdens themabijeenkomsten bespreken experts, kunstenaars en bewoners het thema geluid als cultureel, wetenschappelijk en maatschappelijk fenomeen.

> Lees hier meer over het randprogramma...

Thema
Luid Land heeft als thematisch vertrekpunt het zogeheten ‘grondgeluid’ van startende vliegtuigen op de Polderbaan van Schiphol. In 2005 ontdekten bewoners, dat wanneer de boeren ploegden, zij minder last hadden van deze trillingen die door de voren in het land blijkbaar werden gedempt. Op basis van die ontdekking onderzoekt Schiphol mogelijkheden om dit principe in de omgeving van de Polderbaan concreet toe te passen. Er zijn op proef monumentale ribbels aangebracht in het landschap. Ook hier wordt in het randprogramma aandacht aan besteed.

 

Deelnemende kunstenaars

: Mark Bain, Jacco Olivier, Sarah van Sonsbeeck en Julia Willms, i.s.m. Robert Pravda en Andrea Božić

Opening : zondag 1 april
Geopend : 1 april t/m 8 juli
Gastcurator : Iris Dik

 

Luid Land kwam tot stand dankzij:

logo_gemeente-haarlemmermeer Modriaanfondslogo_SNSreaalfondslogo_abcgeluidlogo_mts


 

Doe mee en deel jouw landschapsgeluid!
Het landschap van de Haarlemmermeer wordt doorgaans geassocieerd met geluidsoverlast van overtrekkende vliegtuigen. Maar hoe klinkt het landschap nu werkelijk?

Klik op de onderstaande knop en deel met ons 1 minuut geluid (.wav, .mp3, etc.), dat je hebt opgenomen in jouw landschap. Vermeld in de omschrijving s.v.p. waar en wanneer je het geluid hebt opgenomen.

Stuur ons 1 minuut geluid uit jouw landschap

De geluiden die je inzendt zullen, behalve hier op de website, ook in de tentoonstelling door bezoekers te beluisteren zijn.

Ingezonden geluidsfragmenten