English
Kunst
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Tom Claassen: Houten Mannen

Voor het Kunstfort maakte Tom Claassen in 2006 de Houten Mannen, die op de voorplecht van het fortterrein zijn 'gevallen' in een onbekende strijd.

De figuren werden ieder uit zes massieve stukken populierenhout vervaardigd. Ze ogen daardoor zwaar en ruw, maar door de hulpeloze houding waarin ze geplaatst zijn, tonen de beelden een grote kwetsbaarheid.

De Houten Mannen hebben lichamen maar ook weer niet: het is een compositie van houtblokken, direct herkenbaar als houten man maar toch geen letterlijke weergave. Blootgesteld aan de elementen zal het hout en de vorm steeds meer vergaan. Voor Claassen is dit de ‘(on)houdbaarheid’ van de beelden.

De beeldhouwer heeft een stevige reputatie opgebouwd; niet alleen in het kunstcircuit maar ook zeker bij het grote publiek. Wie kent niet de enorme olifanten langs de A6? Het reusachtige stenen mannetje op het Burgemeester van Stamplein in het nabije Hoofddorp? Of het nijlpaard dat met de wisseling van de getijen boven water komt en weer verdwijnt in de haven van Amsterdam?