English
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Herderstasje: Redder in WO1

Het kruid Herderstasje komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, maar heeft zich overal verspreid. Herderstasjes zijn echte pioniersplanten, die echter verdwijnen zodra de grond in cultuur is gebracht.

Doordat in dit gebied lange tijd de Kringenwet van kracht was, (die bepaalde dat een gebied tot 1000 meter rondom de Stelling van Amsterdam gebouwvrij moest blijven), konden verschillende plantensoorten de cultivering van de gronden daarbuiten ontvluchten, door zich op de stellingswerken te vestigen.  

Tijdens WOI had de reguliere geneeskunde grote interesse voor het Herderstasje, omdat men naar een middel zocht om twee klassieke geneesmiddelen te vervangen die schaars waren geworden door de oorlog; namelijk Moederkoren en de Canadese Geelwortel. Herderstasje heeft een goede bloedstelpende werking bij verwondingen.

In de volksgeneeskunde worden aftreksels van het kruid gebruikt tegen bloedingen, maar ook tegen ontstekingen van de urinewegen. Een kompres met aftreksels van het Herdertasje legt men op open bloedende wonden. Ook wordt het in combinatie met maretak en meidoorn gebruikt tegen hoge bloeddruk. Jonge rozetblaadjes kunnen gebruikt worden in salades, of gesmoord in soepen.

Samen met zo'n veertig andere eetbare, danwel bruikbare soorten, is het Herderstasje is nu onderdeel van het Kunstfort Herbarium.

(Waarschuwing: Het oogsten van plantensoorten en vruchten op het fortterrein is verboden. Consumptie van genoemde plantensoorten geschiedt op eigen risico. Voor de gevolgen van het gebruik ervan, kan de Stichting Kunstfort bij Vijfhuizen op geen enkele manier aansprakelijkheid aanvaarden.)