English
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Wilde Tijm: Krijgersmoed

In het kader van de zelfvoorziening, waartoe men in de historie van de Stelling van Amsterdam genoodzaakt was in tijden van beleg, werden door onderzoekers zo'n veertig soorten in kaart gebracht die tegenwoordig op het terrein van het Kunstfort groeien, en die bruikbaar of eetbaar zijn. De soorten, waaronder de Wilde Tijm, zijn allen opgenomen in het Kunstfort Herbarium.

Wilde Tijm blijft  met zijn 8 tot 20 cm lager dan de Gewone Tijm, de Thymus vulgaris. De plant groeit op zonnige grasvlakten, heide en weiden. Het is een snelle kruipplant met lichtpaarse bloemen met mild geurende bladeren, druk bezocht door bijen. De naam stamt waarschijnlijk af van het Griekse woord voor ontsmetten, of  van het Griekse thumus, dat "moed" betekent. Door de eeuwen heen zijn er talloze verwijzingente vinden naar krijgers die in tijm baadden, tijmthee dronken of takjes tijm bij zich droegen om hun moed in de strijd te vergroten.

Tijm is een veelgebruikt keukenkruid, maar het kent ook vele medische doeleinden als wierook en ontsmettingsmiddel. Al sinds de Egyptenaren is tijm een belangrijk ingrediënt van balsemvloeistof, vanwege de antiseptische en conserverende eigenschappen. Het beschermt daardoor ook papierwerk tegen schimmels.

(Waarschuwing: Het oogsten van plantensoorten en vruchten op het fortterrein is verboden. Consumptie van genoemde plantensoorten geschiedt op eigen risico. Voor de gevolgen van het gebruik ervan, kan de Stichting Kunstfort bij Vijfhuizen op geen enkele manier aansprakelijkheid aanvaarden.)