English
Kunst
 
 
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

UNESCO Werelderfgoedweekend

zaterdag 16 & zondag 17 juni 2012
Fort geopend van 13:00 - 17:00u

Het Fort bij Vijfhuizen is onderdeel van de historische Stelling van Amsterdam, en daarmee aangemerkt als UNESCO Werelderfgoed. Tijdens het Werelderfgoedweekend laten de Werelderfgoederen vol trots aan jong en oud zien waarom zij in één adem genoemd mogen worden met bijvoorbeeld de grachten van Venetië, de Chinese Muur en de gebouwen van Gaudí in Barcelona.

Op 16 en 17 juni vindt de derde editie van het Werelderfgoedweekend plaats. Tijdens dit weekend vieren we het 40-jarig bestaan van de UNESCO Werelderfgoedconventie (Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur). Met een leuk activiteitenprogramma tonen de Werelderfgoederen vol trots hun relatie met andere Werelderfgoederen over de héle wereld. Benieuwd naar de unieke plekken in Nederland die meespelen op het wereldtoneel? Kijk bij de verschillende Werelderfgoederen voor meer informatie over de activiteiten en laat je verwonderen!

Werelderfgoedconventie
In 1972 is in Parijs de Overeenkomst voor de bescherming van het cultureel en het natuurlijk erfgoed van de wereld opgesteld, de Werelderfgoedconventie. Het verdrag heeft tot doel om culturele en natuurlijke erfgoed van de wereld te behouden voor de huidige, maar vooral ook toekomstige generaties. Onderdeel van de Conventie is de Werelderfgoedlijst waar 936 universeel uitzonderlijke Werelderfgoederen op staan. Met nog 189 andere lidstaten staat Nederland stil bij deze viering. Deze lijst kent nu 725 cultuurmonumenten, 183 natuurgebieden en 28 Werelderfgoederen met culturele en natuurlijke waarden. Een aantal voorbeelden zijn: de piramides van Gizeh in Egypte, de Chinese Muur, de Great Barrier Reef in Australië en de Grand Canyon in de Verenigde Staten.  

Werelderfgoed in Nederland
Nederland tekende in 1992 de Werelderfgoedconventie. Schokland was in 1995 het eerste geplaatste Nederlandse Werelderfgoed op de lijst. Andere Nederlandse werelderfgoederen zijn: de Stelling van Amsterdam, de molens en het waternetwerk bij Kinderdijk-Elshout, het Ir. D.F.Woudagemaal te Lemmer, Willemstad Curaçao, droogmakerij De Beemster, het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht, de Waddenzee en de grachtengordel van Amsterdam. Deze Werelderfgoederen zijn internationaal gezien de ‘uithangborden’ van het unieke karakter van Nederland.

Aftrapbijeenkomst
Amsterdam organiseert in samenwerking met de andere Nederlandse Werelderfgoederen de aftrap van het Werelderfgoedweekend. Deze start vindt plaats op zaterdag 16 juni in de Rode Hoed in Amsterdam. Tijdens een feestelijke bijeenkomst reikt Ron van Oers van UNESCO Parijs het officiële Certificaat uit aan Burgemeester Eberhard Van der Laan. Namens het Rijk overhandigt Staatssecretaris Halbe Zijlstra de burgemeester de plaquette die alle Nederlandse Werelderfgoederen met elkaar verbindt. Kinderen van de Amsterdamse IMC Weekendscholen geven uitleg bij foto’s die zij in de grachtengordel hebben gemaakt over (inter)nationale samenwerking en UNESCO. Op www.amsterdam.nl/werelderfgoed kunnen belangstellenden zich vanaf 1 juni aanmelden voor deze bijeenkomst. Let op: het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.