English
Kunst
 
 
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Kunsttentoonstelling:

CAFÉ DES ESPÉRANCES

Over de hard- en software van oorlog

van 22 juli t/m 16 september 2012
vrijdag t/m zondag van 13:00-17:00u.

Café Des Espérances is een expositie over de hard- en software van oorlog. In de tentoonstelling komen verschillende structuren om ons heen in het licht, die zichtbaar maken hoezeer de oorlog -ook in vredestijd- nabij is.

Oorlogen vinden meestal ver weg plaats en het lijkt alsof wij er amper mee te maken hebben, maar het tegendeel is waar. Als je goed kijkt, zie je overal om je heen de sporen van militaire activiteit, -zoals (historische) militaire complexen die op slimme manier door infrastructuren verbonden zijn; ondergrondse bunkers; radioverbindingen, et cetera.

Kunst is vaak gericht op het doorgronden van verborgen structuren en patronen. Zo ook de werken die tijdens de tentoonstelling Café Des Espérances te zien zijn. Uitgangspunt is de paradoxale situatie dat oorlog ook in vredestijd altijd en overal aanwezig is; als residu van het verleden, maar ook als actualiteit, bijvoorbeeld in de vorm van nieuwsbeelden, verdedigingswerken of spionagesystemen. Dit zijn structuren die zich liever camoufleren en verbergen dan tonen. Ze zijn vaak taboe of geheim. Om door te dringen tot hun ware aard toont iedere kunstenaar een facet ervan.

De titel Café Des Espérances is ontleend aan W.G. Sebalds roman Austerlitz; het verhaal van een man die er op volwassen leeftijd achter komt dat hij Joods is - het Engelse pleeggezin dat hem tijdens de oorlog opving had hem daarover niets verteld. Vanaf dat moment probeert hij aan één stuk door om zijn identiteit aan de hand van sporen in het landschap te reconstrueren. De oorlog is een gat in zijn geheugen en toch overal aanwezig. Samen met deze Austerlitz nemen we plaats in het Café Des Espérances aan de oever van de Schelde, turend naar de militaire infrastructuur, denkend aan de sociale en politieke middelen waarmee een samenleving de omgang met oorlog vormgeeft en beheerst.

Openingsprogramma 22 juli 15:00 - 18:00 uur

15:00 - 16:00u.

:

Ontvangst en gelegenheid om de kunsttentoonstelling Café des Espérances in aanwezigheid van de deelnemende kunstenaars te bezichtigen.

16:00 - 16:30u.

:

Officiële opening tentoonstelling met openingswoord door:
- Saskia Monshouwer, curator Café des Espérances
- Holger Nickisch, directeur Stichting Kunstfort bij Vijfhuizen.

16:30 - 17:30u.

:

(Gratis) rondleidingen over het terrein van het Kunstfort en gelegenheid tot bezoeken van de kunsttentoonstelling.

17:30 - 18:00u.

:

Informele afsluiting onder het genot van een drankje en hapje door cateraar De Smaeck, tevens nieuwe uitbater van Restaurant 't Fort.

Extra programma in september
Zaterdag 8 september 2012 - Randprogramma met performance door Kevin van Braak, installatie van kunstwerk Thomas I'Anson, en toelichting door curator Saskia Monshouwer Lees meer...

Zondag 16 september 2012 - Finissage tentoonstelling: Gesprek met kunstenaars en curator, en vertoning van documentaire Warum wir Männer die Technik so lieben (1985), van Stefaan Decostere Lees meer...

(NB: Het eerder geplande forumgesprek op 14 september wordt vervangen door de activiteiten tijdens de finissage op 16 september)

 

Kunstenaars Café des Espérances
Voor het werk van Baden Pailthorpe (1984 Australië), recentelijk te zien in het NIMk, gaat de opmerking over de hardware en de software van oorlog letterlijk op. Hij maakte een animatie in een trainingssimulator van het Amerikaanse leger. In beeld verschijnen legers die naast elkaar een heuvel oplopen. Dankzij een gehackte setting binnen het spel zijn zij zich niet van elkaars aanwezigheid bewust.

Thomas l’Anson (1983 GB/NL) heeft een grote interesse voor patronen, drukwerk, woordspel en mozaïeken. Op zoek naar een zekere neutraliteit richt hij zich op de deconstructie van vormgeving en symbolen. Soms zijn deze in hun betekenis beladen.

In het werk van Kevin van Braak (1975 NL) ligt de nadruk op de absurditeit van de oorlogsvoering. Tijdens de expositie is werk uit de serie History is made of Different Shades of Grey te zien. Ook de voorbereidingen voor een performance in september zijn tijdens de tentoonstelling te volgen.

Eva Olthof (1983 NL) nam de herinneringsruimte van de veteranen van een Duits raketten-artilleriebataljon als uitgangspunt voor haar werk en verdiepte zich in de belevingswereld van militairen die in vredestijd dienst doen.

Jan van der Pol (1949 NL) focust in zijn schilderijen en tekeningen op de mediacultuur en de manier waarop oorlog verbeeld wordt.

Jonas Staal (1981 NL) zocht de afgelopen jaren regelmatig de publiciteit met zijn expliciete politieke werken. Hij benadrukt de samenhang tussen oorlog en (neo)kapitalisme. Het getoonde werk gaat over de (schijn)vrijheid van Westerse democratieën.

 

Deelnemende kunstenaars

: Thomas I’Anson, Stefaan Decostere, Kevin van Braak, Baden Pailthorpe, Jan van der Pol, Jonas Staal, Eva Olthof

Opening : zondag 22 juli 15:00 - 18:00u.
Geopend : 22 juli t/m 16 september 2012
Gastcurator : Saskia Monshouwer

 

Café Des Espérances kwam tot stand dankzij:

logo_gemeente-haarlemmermeer