English
Kunst
 
 
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Kunsttentoonstelling:

FRONT TO BACK

Solo-expositie van Fransje Killaars

30 september t/m 1 december 2012

Het herfstseizoen 2012 van Kunstfort bij Vijfhuizen opende met de solotentoonstelling Front to Back van beeldend kunstenaar Fransje Killaars. Killaars geniet internationale faam met haar grootschalige installaties, vaak samengesteld uit fel gekleurd textiel.

Opening zondag 30 september 15:00 – 18:00 uur
met openingswoord door Bianca Stigter

Met een scala aan wandbekledingen, bedden met handgeweven dekens bedekt, paravents en in dekens gehulde paspoppen vullen Killaars’ installaties de ruimte, waarmee zij de beleving van die ruimte verrijkt en herbepaald. Killaars gebruikt daarvoor kleden, kussens, tapijten en beddenspreien met felle kleuren in harde contrasten. De werken nodigen vervolgens uit tot aanraking, waarbij de aanvankelijke visuele gewaarwording wordt gebalanceerd met de tactiele structuur van de materialen.

Juist in het Kunstfort komt de eigenzinnige verbeeldingskracht van Fransje Killaars tot zijn recht. De kunstenaar heeft zich toegelegd op het intensiveren van locaties en kijkervaringen. Met Front to Back transformeert zij het militaire erfgoed tot een zintuiglijke plek, zodat de bezoekers nog ontvankelijker worden voor deze uitzonderlijke omgeving. Niets versterkt elkaar op een spannender manier dan Killaars kleurrijke, zachte werken en de kille, betonnen structuren van het Fort bij Vijfhuizen.

 

Over het werk van Fransje Killaars
Fransje Killaars is internationaal bekend vanwege haar uit felle kleuren opgebouwde installaties van textiel. Haar handgeweven tapijten, dekens en gekleurde stoffen vormen, zoals zij het zelf noemt, het ‘alfabet’ waarmee zij haar installaties samenstelt. Killaars, schilder van origine, is gefascineerd door de kracht van kleur, de relatie tussen mens en textiel en ruimte, en de verbondenheid van textiel met het dagelijks leven.

Na haar opleiding aan de Rijksakademie werkte ze o.a. als assistent van de Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt (1928-2007, USA), een van de grondleggers van de conceptuele kunst. In India maakte zij kennis met de ambachtelijke ‘handloom’ weefcultuur: Ze had haar materiaal gevonden en laat het vanaf dan ter plaatse, naar eigen ontwerpen uitvoeren.

Behalve met autonome installaties heeft Killaars naam gemaakt met diverse opdrachten voor de openbare ruimte. Zo realiseerde zij o.a. de Herenkamer van het Catshuis, de entreehal van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst en de entreehal van het Ministerie van OC&W. Onlangs maakte zij een ontwerp voor de North Delegate Lounge van het gebouw van de Verenigde Naties in New York.

Bij gelegenheid van de opening van de tentoonstelling, zal tevens het boek Fransje Killaars worden gelanceerd; een monografie over haar werk met teksten van Sven Lütticken en Bianca Stigter, vormgeving door Thonik en uitgegeven door Uitgeverij 010.

 

Radio-interviews met Fransje Killaars
VPRO De Avonden wijdde onlangs een item aan Fransje Killaars, de uitgave van haar monografie, en de tentoonstelling Front to Back.
En ook in de cultuurrubriek op Radio 1 besteedde Anton de Goede aandacht aan Killaars'werk en het onlangs bij Kunstfort gepresenteerde boek Fransje Killaars, -dat nu al het "mooiste kunstboek van het jaar" wordt genoemd.

  • Klik hier om de uitzending van VPRO De Avonden te beluisteren.
  • Klik hier om de uitzending bij Radio 1 te beluisteren.

 

De tentoonstelling Front to Back komt mede tot stand door:

logo_gemeente-haarlemmermeer Mondriaanfonds