English
Kunst
 
 
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Open Monumenten-dagen: Groen van Toen

Zaterdag 8 & zondag 9 september 2012

In september openen veel forten van de Stelling van Amsterdam hun deuren met extra activiteiten. September is ook de maand van de Open Monumenten-dagen, - dit jaar op 8 en 9 september.

Tijdens de Open Monumenten-dagen worden er bij het Kunstfort voor iedereen vrij toegankelijke rondleidingen georganiseerd. Op zaterdag 8 september vindt bovendien een performance plaats door de kunstenaar Kevin van Braak, in het kader van de kunsttentoonstelling Café Des Espérances.

Het thema van de 25e Open Monumentendag is Groen van Toen. Ons gebouwde erfgoed kan niet los gezien worden van de omgeving waarin het is opgetrokken. Vrijwel alles wat we in Nederland aan groen hebben, is immers door mensen bedacht en aangelegd in relatie tot de gebouwde ‘stenen’ omgeving. Met Groen van Toen stelt de Stichting Open Monumentendag die relatie centraal. Aanleiding om dat dit jaar te doen is het feit dat 2012 uitgeroepen is tot het Jaar van de Historische Buitenplaats.

Maar de Open Monumentendag beperkt zich niet tot buitenplaatsen en landgoederen. Alle groene monumenten komen in het tweede weekend van september aan bod: van hofjes tot plantsoenen, van begraafplaatsen tot kloostertuinen, van stadswallen tot stadsparken, van grafheuvels tot terpen, van villaparken tot tuindorpen, van lanen tot houtwallen.

Het Kunstfort bij Vijfhuizen sluit aan op het thema Groen van Toen met het twee kunstprojecten, te weten het Militaire Moestuin Lab en het Kunstfort Herbarium. Daarmee wordt onder andere ingegaan op de oorspronkelijke beplanting van de Stelling van Amsterdam, en de zelfvoorziening die de soldaten en bevolking binnen de Stelling, moetenen hebben gekend.