English
Kunst
 
 
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Café Des Espérances

Randprogramma bij de tentoonstelling
Zaterdag 8 september 2012 13:00 - 15:00uur

Als onderdeel van het randprogramma bij de tentoonstelling Café Des Espérances vinden op 8 september een drietal activiteiten plaats:

  • Performance door kunstenaar Kevin van Braak
  • Installatie van het vlagkunstwerk van Thomas I'Anson
  • En een toelichting door curator Saskia Monshouwer

 

Performance Kevin van Braak
Deze zomer bracht Tony Fiorentino op het Kunstfort door om te werken aan een performance van Kevin van Braak: Hij boetseerde 11 bustes van CEO’s van bedrijven die betrokken zijn bij de productie en ontwikkeling van nucleaire wapens. Zaterdag 8 september worden deze koppen door Kevin van Braak buiten op het Kunstfortterrein in open vuur gebakken. Het bakken van de koppen zal zijn hoogtepunt bereiken rond 14.00 uur.

Kevin van Braak maakt sculpturen en installaties en doet performances. Omdat hij met zijn werk meestal kritisch en direct op elementen uit de (sociale) omgeving en de architectuur reageert is hij niet voor een gat te vangen. Vaak refereert hij met zijn werk aan de zwakke plekken van algemeen geaccepteerde bouw- en omgangsvormen. De CampingFlat die hij in 2003 voor Parasite Paradise in opdracht van SKOR bij de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn bij Utrecht maakte is een steiger van 4 verdiepingen, met op iedere verdieping een tent, een kampvuur en opgezette dieren op kunstgras. Het werk kan worden gezien als een nomadisch alternatief voor de moderne woningbouw, terwijl het ook herinnert aan de absurditeit van de stapeling van mens en dier in flatgebouwen. Al zijn werk is doortrokken van een zekere anarchie en ironie.
www.kevinvanbraak.com

Together (Today) / Rainbow Torus van Thomas I’Anson
Het werk Together (Today) / Rainbow Torus bestaat uit de zevenkleurige vlag die op 8 september boven de entree van het Kunstfort geïnstalleerd zal worden. Het werk werd speciaal voor de tentoonstelling bedacht en ontwikkeld, en staat in relatie tot het grote mozaïek dat in de poterne van het fort te zien is.

Het werk van I’Anson verbindt de verschillende elementen die in de tentoonstelling naar voren komen en correspondeert met de titel ervan, 'Café des Espérances'. Het uitgangspunt van de kunstenaar was de regenboogvlag, die voor vrede, wederzijds begrip en hoop staat. Thomas I’Anson is gefascineerd door alle vormen van drukwerk, van stencil tot offsetdruk. Hij speelt met de relatie tussen reproductiemethode en boodschap. Zonder dat we het merken zijn bepaalde symbolen ook vaak ‘stofgebonden’. De boodschap en het symbool op een vlag is een andere dan die op een flyer of een poster. Tijdens dit spel analyseert I’Anson onze omgang met kleuren en patronen.
www.thomasianson.com

Gesprek met de kunstenaars en curator
Op 8 september zullen de in dit artikel genoemde kunstenaars, en de curator van de tentoonstelling Saskia Monshouwer aanwezig zijn om u van achtergrondinformatie te voorzien over de expositie en het thema dat daarin door alle deelnemende kunstenaars wordt uitgewerkt. Van Braak wijst ter info op het volgende bericht: Recordopbrengst Amerika uit wapenverkoop.

 

Café Des Espérances kwam tot stand dankzij:

logo_gemeente-haarlemmermeer