English
Kunst
 
 
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Expertmeeting: De Klank van het Landschap

Vrijdag 1 februari 2013
van 14:00 tot 17:00u.

Hoe kunnen we de ervaring van stilte en geluid in het landschap mee-ontwerpen? Kunstfort bij Vijfhuizen organiseert een expertmeeting n.a.v. landschapsproject Geluidslandschap voor de Haarlemmermeer ter reductie van grondgeluid rond Schiphol voor het toekomstige Park Buitenschot.

Praktijkcase landschapspark Buitenschot
De expertmeeting onderzoekt hoe stilte en geluid in het landschap mee ontworpen kunnen worden aan de hand van een concrete case: het akoestisch landschapspark Buitenschot, dat op dit moment wordt aangelegd door Schiphol, om de trillingen van de startende vliegtuigen rond de Polderbaan te dempen. Het landschapspark werd ontworpen door H+N+S Landschapsarchitecten en Paul de Kort.

Dialoog
Ook willen wij de dialoog tussen opdrachtgevers, architecten, geluidkunstenaars, gemeente en andere belangstellenden stimuleren. Onder leiding van Bert van Meggelen (voormalig directeur Academie van Bouwkunst Rotterdam en curator van o.a. de landschapstriënnale Apeldoorn 2008) willen wij praktijkervaringen vergelijken en in kaart brengen, om na te gaan hoe de samenwerking op verschillende niveaus functioneert.

Media
Eerder dit jaar besteedde NRC Handelsblad uitgebreid aandacht aan het project Buitenschot in het artikel "Geluid komt niet van boven"

Luid Land
De Klank van het Landschap is een initiatief van Iris Dik, en vindt plaats als onderdeel van het randprogramma bij kunsttentoonstelling Luid Land, waarvan zij ook gastcurator was. Deze tentoonstelling was te zien in de lente van 2012. Luid Land was de eerste van een serie kunstprojecten in en rond het Kunstfort, die de klank van het landschap in Haarlemmermeer als uitgangspunt nemen. Met haar tentoonstelling liet Iris Dik ons het landschap anders ervaren, door er niet alleen naar te kijken, maar ook naar te luisteren. De tentoonstelling en de andere onderdelen van het randprogramma verrasten en confronteerden onze bezoekers over het akoestisch landschap, -in het bijzonder de omgeving van Schiphol.

Programma

14:00u.  

Ontvangst met bezichtiging van het ontwerp landschapspark Buitenschot
(Het is mogelijk om van tevoren a la carte te lunchen in Restaurant 't Fort)

14:30 - 16:30u.  

Expertmeeting:
Deze expertmeeting is een initiatief van Iris Dik (gastcurator Luid Land, 2012) en vindt plaats als onderdeel van het randprogramma bij de lentetentoonstelling 2012 - Luid Land. Met medewerking van o.m. TNO Delft, H+N+S Landschapsarchitecten, Paul de Kort en Witteveen+Bos Advies- en Ingenieursbureau.

Sprekers: ontwerper Lodewijk van Nieuwenhuijze van H+N+S Landschapsarchitecten, beeldend kunstenaar Paul de Kort, schrijver en landschapsexpert Kester Freriks.

Gespreksleider: Bert van Meggelen, voormalig directeur Academie van Bouwkunst Rotterdam en curator van o.a. de landschapstriënnale Apeldoorn 2008.

 

16:30u. -   Informele afsluiting met borrel

 


Tentoonstelling Luid Land kwam tot stand dankzij:

logo_gemeente-haarlemmermeer Modriaanfondslogo_SNSreaalfonds

logo_abcgeluidlogo_mts