English
Kunst
 
 
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Kunsttentoonstelling:

STELLINGNAME

Water, Land & Innoverend Erfgoed
7 april t/m 23 juni 2013

Finissage & 24uurs-programma: za 22 & zo 23 juni

Kunstfort bij Vijfhuizen opent het seizoen 2013 met Stellingname. Een kunstmanifestatie waarin kunstenaars, lokale kenners en wetenschappers samenwerken om nieuwe posities te ontwikkelen in onze omgang met water, landschap en innoverend erfgoed.

Kunstmanifestatie Stellingname gaat over onze relatie met land en water. Het waterlandschap is door economische en ecologische dynamiek aan constante verandering onderhevig. Vanuit welke perspectief kun je naar de Haarlemmermeerpolder kijken, wat kun je ontdekken en hoe kun je daar een strategie voor de toekomst uit destilleren? Kunstenaars en landschapskenners gaan als ontdekkingsreizigers deze polder letterlijk blootleggen en in kaart brengen.

Satellietgroep
satellietgroep_logoStellingname wordt samengesteld door kunstenaarsinitiatief Satellietgroep (Den Haag, 2006). Satellietgroep onderzoekt de invloed van veranderende zee- en waterlandschap op mensen, gemeenschappen en leefomgeving in binnen- en buitenland.

Dynamiek
Kunstenaars en landschapskenners kiezen in dit project stelling ten aanzien van het Noord-Hollandse landschap, dat door economische en ecologische dynamiek aan constante verandering onderhevig is. Stellingname biedt daarmee nieuwe aanknopingspunten, inzichten en een beter begrip om het door polders gedomineerde kustlandschap 'te lezen'. Het stelt zowel professionals als een breder publiek in staat om een vertaalslag naar de toekomst te maken. Een voorbeeld hiervan is de innovatieve invulling van historisch erfgoed Kunstfort bij Vijfhuizen, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

'Man-made' landschap
Waardevol in deze is het begrip 'cultuurlandschap' als typering van ons kustlandschap. Oerhollands, en voor de argeloze kijker eerder als natuur- dan als cultuurlandschap waarneembaar. Transparantie - zichtbaar en ervaarbaar maken - van dit 'man made' landschap in verleden, heden en toekomst draagt bij aan een publieke en professionele bewustwording ten aanzien van onze dynamische cultuur en dit specifieke innovatieve erfgoed.

Gelaagd landschap
Het huidige landschap van de Haarlemmermeer kenmerkt zich door een stapeling van natuurlijke, sociale, militaire en waterbouwkundige geschiedenis. In dit gelaagde cultuurlandschap spelen onder meer actuele spanningsvelden door economische ontwikkelingen van Schiphol en een nieuw dijkenlandschap tegen geluidsoverlast, behoefte aan wonen en recreatie, polderlandbouw en opborrelende zoute kwel en ‘omgekeerde inundatie’ voor zoet waterberging door stijgende rivieren en inklinkend land.

De kunstmanifestatie Stellingname beoogt een verbinding te leggen tussen innovatie en erfgoed, kunsten, wetenschap en lokaliteit om op deze wijze tot nieuwe zienswijzen te komen.

 

Deelnemende kunstenaars

:

Marjolijn Boterenbrood, Jacqueline Verhaagen, Sjaak Langenberg,
Bram Vreven (kunstenaars), Ronald Boer (landschapsarchitect)
Francois Lombarts (ontwerper), Bram Esser (filosoof/publicist),
e.a.Jan de Graaf & Robert Schütte (stedenbouwkundigen), en
PeerGrouP (Henry Alles, milieukundige & Elles Kiers,kok)

Opening : zondag 7 april 15:00 - 18:00u.
Geopend : 7 april t/m 23 juni 2013
Gastcuratoren : Satellietgroep/Jacqueline Heerema

 

 

Stellingname komt mede tot stand dankzij:

logo_gemeente-haarlemmermeer

logo_SNSreaalfonds