English
Kunst
 
 
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

UNESCO Werelderfgoedweekend

zaterdag 15 & zondag 16 juni 2012
Fort geopend van 13:00 - 17:00u

Het Fort bij Vijfhuizen is onderdeel van de historische Stelling van Amsterdam, en daarmee aangemerkt als UNESCO Werelderfgoed. Tijdens het Werelderfgoedweekend laten de Nederlandse werelderfgoederen vol trots aan jong en oud zien waarom zij in één adem genoemd mogen worden met bijvoorbeeld de grachten van Venetië, de Chinese Muur en de gebouwen van Gaudí in Barcelona.

Het Kunstfort bij Vijfhuizen met de lopende tentoonstelling Stellingname is in dit weekend gratis toegankelijk!

Werelderfgoed
Wat zijn werelderfgoederen? Dat zijn culturele of natuurlijke monumenten die mondiaal gezien onvervangbaar en uitzonderlijk zijn. En zo belangrijk voor de wereldgemeenschap dat we ze veilig aan de toekomstige generaties willen doorgeven. Bekende werelderfgoederen zijn de piramides van Gizeh in Egypte, de Chinese Muur, het Great Barrier Reef in Australië, het Serengeti Park in Tanzania, Machu Picchu in Peru of de Grand Canyon in de Verenigde Staten.

Werelderfgoed in Nederland
Nederland tekende in 1992 de Werelderfgoedconventie. Schokland was in 1995 het eerste geplaatste Nederlandse Werelderfgoed op de lijst. Andere Nederlandse werelderfgoederen zijn: de Stelling van Amsterdam, de molens en het waternetwerk bij Kinderdijk-Elshout, het Ir. D.F.Woudagemaal te Lemmer, Willemstad Curaçao, droogmakerij De Beemster, het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht, de Waddenzee en de grachtengordel van Amsterdam. Deze Werelderfgoederen zijn internationaal gezien de ‘uithangborden’ van het unieke karakter van Nederland.

Werelderfgoedconventie
In 1972 is in Parijs de Overeenkomst voor de bescherming van het cultureel en het natuurlijk erfgoed van de wereld opgesteld, de Werelderfgoedconventie. Het verdrag heeft tot doel om culturele en natuurlijke erfgoed van de wereld te behouden voor de huidige, maar vooral ook toekomstige generaties. Onderdeel van de Conventie is de Werelderfgoedlijst waar 936 universeel uitzonderlijke Werelderfgoederen op staan. Met nog 189 andere lidstaten staat Nederland stil bij deze viering. Deze lijst kent nu 725 cultuurmonumenten, 183 natuurgebieden en 28 Werelderfgoederen met culturele en natuurlijke waarden. Een aantal voorbeelden zijn: de piramides van Gizeh in Egypte, de Chinese Muur, de Great Barrier Reef in Australië en de Grand Canyon in de Verenigde Staten.