English
Kunst
 
 
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Tentoonstelling: Open City

Kunsttentoonstelling:

OPEN CITY

7 juli t/m 29 september 2013

Finissage-programma Open City Dialogues
op za 28 & zo 29 september 2013

Het Kunstfort bij Vijfhuizen nodigt u deze zomer graag uit voor de zomertentoonstelling Open City. In Open City staat de openbare ruimte centraal: de plaats waar mensen samen komen en democratie gestalte krijgt.

Van wie is de openbare ruimte?!
Door toenemende commercialisering en privatisering is de openbare ruimte lang niet meer vanzelfsprekend van ons allemaal. Open City wil een bijdrage leveren aan het actuele debat over het publieke domein en de toekomst van 'onze' openbare ruimte. Kunstenaars worden in deze tentoonstelling uitgenodigd om met hun werken te reflecteren op de verschijningsvormen en mogelijkheden van die ruimte.

Hybride gebied: Tussen stad en land
Met openbare ruimte bedoelen we doorgaans de pleinen, straten en parken van de stad vanuit een traditioneel onderscheid tussen stad en omland. Inmiddels hebben we te maken met een situatie waarin het onderscheid tussen landelijk en stedelijk gebied steeds verder vervaagt. De Gemeente Haarlemmermeer is zo'n typisch hybride gebied dat bestaat uit 26 dorpskernen waarin de verstedelijking van de publieke ruimte actueel is. Nu de maatschappelijke dynamiek zich steeds meer naar de buitenkant van de stad verschuift wordt het tijd de schijnwerpers te richten op dit bredere stedelijke veld.

Tentoonstelling Open City
In de tentoonstelling zullen vanuit de diverse artistieke praktijken projecten worden getoond. Deze laten benaderingen en strategieën zien die worden ingezet in het streven naar een 'open stad'. Niet als een abstract concept, maar als een verlangen naar publieke ruimten die onverwachte ervaringen en collectief handelen mogelijk maken. Open City vormt de opmaat van een artistiek onderzoek naar de openbare ruimte in de Haarlemmermeer. Het onderzoek zal in de loop van de tentoonstelling vorm krijgen door middel van publieke interventies, presentaties en dialogen.

Platform voor stedelijke interventies
De titel van de tentoonstelling wordt ontleent aan het internationale platform Open City. Dit initiatief van Alice Smits nodigt kunstenaars uit voor projecten die alternatieve vormen en ervaringen van de openbare ruimte produceren.
www.open-city.nl

Open City Dialogues
Als afsluiting vindt het evenement Open City Dialogues plaats waarin publiek, kunstenaars en onderzoekers meedenken over de mogelijkheden van onze openbare ruimte. Er worden workshops, presentaties en excursies aangeboden waarin kunstenaars ingaan op de artistieke strategieën die zij inzetten om idealen van een open stad te realiseren. De Haarlemmermeer wordt daarbij ingezet als case study, en de resultaten en plannen die de uitkomst zijn van het onderzoek naar de openbare ruimte in deze regio vormen het vertrekpunt. Het project sluit af met presentaties en performances in en rond het Kunstfort. De Open City Dialogues vinden plaats op zaterdag 28 & zondag 29 september, met op zaterdagavond filmprogramma en mogelijkheid om de nacht te kamperen op het terrein van het Kunstfort. Lees meer...

 

Programma 7 juli t/m 29 september 2013 (onder voorbehoud):

  • Opening zondag 7 juli 2013 van 15:00 – 18:00 uur
  • Tentoonstelling met presentaties van de kunstenaarsonderzoeken
  • Filmavond in het Kunstfort
  • Publieke interventies op locatie in enkele van de 26 dorpskernen
  • Expertmeetings, ontwikkeld in samenwerking met experts en Haarlemmermeer-bewoners
  • Open City Dialogues en finissage op 28 & 29 september 2013 van 10:00 – 18:00 uur  Lees meer...

Detailinformatie volgt via de websites. En in de uitnodigingen via e-mail; meld u daartoe s.v.p. aan op onze gastenlijst en kies ten minste voor de optie Kunstprogramma.

 

 

Deelnemende kunstenaars

: Martijn Engelbregt, Justin Bennett, Sil Krol, BikvdPol, Inti Hernandez, en Elke Uitentuis & Wouter Osterholt

Filmprogramma : Lee Ellickson
Gastcurator : Alice Smits
Opening : zondag 07 juli 2013
Geopend : 07 juli t/m 29 september 2013
Finissage : Speciaal tweedaags programma 28 & 29 september 2013

 

Open City komt mede tot stand dankzij:

PBCFlogo_gemeente-haarlemmermeer