English
Kunst
 
 
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Open Monumentendagen: Macht & Pracht

Zaterdag 14 & zondag 15 september 2013

In september openen veel forten van de Stelling van Amsterdam hun deuren met extra activiteiten. September is ook de maand van de Open Monumenten-dagen, dit jaar op 14 & 15 september. Tijdens de Open Monumenten-dagen biedt het Kunstfort:

  • Gratis entree tot de kunsttentoonstelling Open City
  • Vrij toegankelijke rondleidingen op zaterdag én zondag tussen 14:00 en 16:00u.
  • Extra lange openingstijden, namelijk van 10:00 tot 17:00 uur

Thema 2013: Macht & Pracht
Dit jaar heeft de Open Monumentendag Macht & Pracht als thema. Bij Macht & Pracht zal aandacht zijn voor verschillende soorten macht, en de pracht die daar in Nederland uit voortkwam, en ons nog steeds omringt.

De rijkdom, schoonheid en grootsheid die macht kon voortbrengen is overal om ons heen in gebouwen terug te vinden: kastelen en paleizen, grachtenpanden en patriciershuizen of buitenplaatsen en landgoederen. Maar denk ook aan de grootsheid en luister van de gebouwen die de verschillende kerkgenootschappen voortbrachten, of de rijk gedecoreerde handels- en kantoorgebouwen en de gebouwen van rechtspraak en openbaar bestuur. Bij het Fort bij Vijfhuizen zien wij de macht & pracht op een geheel andere wijze terug komen. De macht herkennen wij in het oorspronkelijk doel van het fort om, als deel van de stelling van Amsterdam, de hoofdstad en de daarmee gepaarde macht te verdedigen. De pracht zien we ook op een geheel andere manier terug, niet in de grootste rijk geïllustreerde gebouwen maar juist in de ingetogenheid van het fort.

Een grote diversiteit aan monumenten van Macht & Pracht zal op Open Monumentendag 2013 toegankelijk zijn. En de verbinding met Europa zal daarin extra aandacht krijgen. In 2013 zal de Vrede van Utrecht herdacht worden, evenals de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Beide herdenkingen waren aanleiding om te kiezen voor Macht & Pracht voor deze 27e Open Monumentendag.