English
Kunst
 
 
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Finissage: Open City Dialogues

za 28 & zo 29 september 2013
van 10:00 tot 18:00uur

Ter afsluiting van de tentoonstelling Open City presenteert het Kunstfort een speciaal finissage-programma: Open City Dialogues; een programma in samenwerking met Alice Smits.

Het wordt een weekend met workshops, presentaties, excursies en debatten. Daarin zullen kunstenaars, curatoren, theoretici en beleidsmakers hun visies geven op de rol die kunst kan spelen in de openbare ruimte.

Aanmelden voor dit programma gaarne uiterlijk 26 september, via !!!

Bijdragen van: BikvanderPol |  Sil Krol | Elke Uitentuis & We Are Here | Inti Hernandez | e.a. |     Filmprogramma: Lee Ellickson

Workshops & Presentaties
Tijdens dit weekend bieden kunstenaarsduo BikvanderPol en kunstenaar Elke Uitentuis i.s.m leden van de vluchtelingengroep We Are Here workshops aan. Daarbij gaan zij in op de strategieën en werkwijzen waarmee ze in hun werk de openbare ruimte  benaderen, en op hoe zij vorm geven aan de idee van een 'open stad'. Samen met de deelnemers zullen zij vervolgens de mogelijkheden van kunst in de openbare ruimte verkennen. Open City-kunstenaars Sil Krol en Inti Hernandez zullen hun recente lopende projecten in de openbare ruimte presenteren.

In een excursie onder leiding van Yvonne Lub (Podium voor Architectuur Haarlemmermeer en Schiphol) zult u gaan bekijken wat de aard, indeling en gebruik is van de publieke ruimte in de polder: Welke nieuwe verstedelijkte ruimtes ontstaan hier? En hoe wordt kunst ingezet om openbare ruimte te activeren?

Open City Movie Night
Op zaterdagavond de Open City Movie Night waarin we tijdens het nuttigen van een avondmaal verrast zullen worden op een bijzondere selectie van oude en nieuwe korte films waaronder een zeldzame gelegenheid om de Plot Point Trilogy te zien die de Belgische filmmaker Nicolas tussen 2008 en 2013 maakte. Het programma is samengesteld door Lee Ellickson.

Open City Dialogues
Het weekeinde zal worden afgesloten met een serie dialogen waarin kunstprofessionals in gesprek gaan met beleidsmakers op het gebied van kunst en openbare ruimte in de Haarlemmermeer. Op deze manier zal Open City Dialogues een kritische kijk bieden op de visies die aan de keuzes voor specifieke kunstpraktijken in de openbare ruimte, ten grondslag liggen. Door middel van deze dialogen streven we er bovendien naar een brug te slaan tussen praktijk en theorie.

Met onder anderen: Hans Venhuizen (Bureau Venhuizen Cultuur & Ruimtelijke ordening), Emily Feij (coördinator kunstprojecten Gemeente Haarlemmer), Theo Tegelaers (curator TAAK), Annelies van der Horst (DSP groep gemeentelijk adviseur), Elke Uitentuis (kunstenaar), Tobias Woldendorp (DSP groep gemeentelijk adviseur). Gespreksleider Jeroen Boomgaard (Lectoraat Kunst en Openbare Ruimte Gerrit Rietveld Academie Amsterdam).

Programma
Zie onderstaand, of
>Download hier een printbare versie van het programma

Deelname
Meldt u zich uiterlijk 26 september aan via , onder vermelding van Open City Dialogues. Ook indien u slechts een deel van het programma zou willen bijwonen bent u natuurlijk welkom, vermeldt u in dat geval ook welk deel, en of u deelneemt aan lunch.

 


PROGRAMMA Zaterdag 28 september 10:00 - 18:00 uur (& 18:00 – 20:00 uur)

10:00 - 10:30u  Inloop en gelegenheid tot bezoeken van tentoonstelling Open City

10:30 – 11:00u Ontvangst door Holger Nickisch, Directeur Kunstfort bij Vijfhuizen
en Introductie door curator Alice Smits

11:00 - 13:00u   Workshop Elke Uitentuis i.s.m. vluchtelingengroep We Are Here
In haar werk onderzoekt Elke Uitentuis hoe sociaal gedrag beïnvloed wordt door de regulering van ruimte en welke mogelijkheden burgers hebben om hun omgeving te beïnvloeden. Ze creeërt daarvoor test situaties om mensen uit te dagen hun relatie met hun omgeving en houding ten opzichte van burgerschap te herdefiniëren. Dialogen met het publiek zijn een essentieel onderdeel van het onderzoek en het werk situeert zich expliciet in de openbare sfeer. Als voorbeeld van haar specifieke praktijk zal Elke Uitentuis i.s.m leden van de vluchtelingengroep We Are Here ingaan op een voor Open City ontwikkelt projectplan waarin de aan het oog ontrokken planologie en architectuur die voortvloeit uit het migratiebeleid in Nederland zichtbaar gemaakt wordt door middel van artistieke ingrepen.

13:00 - 13:45u   Lunch (NB: Kosten €5 p.p., te voldoen op de dag zelf)

13:45 - 14:15u   Rondleiding langs tentoonstelling Open City

14:15 - 15:00u   Presentatie Sil Krol over zijn werk Mobiel Forum
Mobiel Forum werd speciaal voor de tentoonstelling Open City gemaakt om op diverse plekken in de Haarlemmermeer een podium te bieden aan conflicten met betrekking tot de inrichting en het gebruik van de openbare ruimte. Sil Krol gaat in gesprek over het ontwerpen van plekken voor collectieve actie en processen van directe democratie.

15:00 - 15:45u   Presentatie Inti Hernandez over Openlucht Lokaal
Openlucht Lokaal is ontworpen door Inti Hernandez op uitnodiging van de school Notre Dames des Anges (Ubbergen, Nederland) en voormalig SKOR. Dit project reflecteert Hernandez benadering om de plaatsen te creëren waar mensen elkaar ontmoeten.

16:00 - 18:00u   Presentatie en excursie Haarlemmermeer o.l.v. Yvonne Lub
Yvonne Lub presenteert de serie Buurtlandschappen, een initiatief van het Podium voor Architectuur Haarlemmermeer en Schiphol, waarin bewoners van de Haarlemmermeer in tekst en foto's hun favoriete openbare plekken laten zien. In de excursie leidt Yvonne Lub deelnemers langs enkele van deze plekken. Samen met haar zut U gaan bekijken wat de aard, indeling en gebruik is van de publieke ruimte in de polder.

Zaterdagavond aansluitend BBQ & Open City Film Night

18:00 – 20:00u Open City Film programma samengesteld door Lee Ellickson
Tijdens een gezamenlijk eet festijn wordt een bijzondere selectie van oude en nieuwe korte films vertoond waaronder Phil Solomons (Empire), Bonney Powell (Manhattan Melody), Rudy Burckhardt (Pursuit of Happiness) en een zeldzame gelegenheid om de Plot Point Trilogy te zien die de Belgische filmmaker Nicolas tussen 2008 en 2013 maakte.

 

>Download hier een printbare versie van het programmaPROGRAMMA Zondag 29 september 10.30 - 17:00 uur  

10:00 - 10:30u   Inloop en gelegenheid tot bezoeken van tentoonstelling Open City

10:30 – 11:00u Ontvangst door Holger Nickisch, Directeur Kunstfort bij Vijfhuizen
& Introductie door curator Alice Smits

11:00 - 13:00u Workshop BikvanderPol
Liesbeth Bik en Jos van der Pol werken gezamenlijk sinds 1995. In hun werk onderzoeken zij de mogelijkheden van kunst om kennis te produceren en verspreiden door middel van onderzoeksmethoden en de creatie van platforms voor diverse vormen van communicatie. Aan de hand van specifieke voorbeeldprojecten gaat het kunstenaarsduo in op de aanpak en methodes waarmee ze de openbare ruimte benaderen.

13:00 - 13:45u   Lunch (NB: Kosten €5 p.p., te voldoen op de dag zelf)

13:45 - 14:15u   Rondleiding langs tentoonstelling Open City

14:30 – 17:00u The Open City Dialogues
14:30 – 16:00u  Een drietal dialogen waarin steeds een kunstprofessional in gesprek gaat met een expert op het gebied van kunst en openbare ruimte in de Haarlemmermeer, over visies op de rol die kunst in de openbare ruimte kan spelen.
Met:
Hans Venhuizen (Bureau Venhuizen Cultuur & Ruimtelijke ordening) - Annelies van der Horst (DSP groep gemeentelijk adviseur)
Theo Tegelaers (curator TAAK) - Emily Feij (coördinator kunstprojecten Gemeente Haarlemmermeer)
Elke Uitentuis (kunstenaar) - Tobias Woldendorp (DSP groep gemeentelijk adviseur)
Als gespreksleider treedt op Jeroen Boomgaard (Lectoraat Kunst en Openbare Ruimte Gerrit Rietveld Academie Amsterdam).

16:00 – 16:15u Pauze

16:00 – 16:15u Samenvatting & Afsluitend debat met interventies van publiek

 

>Download hier een printbare versie van het programma

 


Dit programma bij tentoonstelling Open City komt tot stand in samenwerking met gastcurator Alice Smits, en dankzij:

PBCFlogo_gemeente-haarlemmermeer