English
Kunst
Blow Up!
 
 
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 543 niet laden

Kunsttentoonstelling:

Blow Up!

Inflatables blazen het Fort op


6 april t/m 22 juni 2014

Opening: zondag 6 april - 15:00 tot 18:00u.
Kunstenaars: Robert Roelink & Bert Kramer
Curator: Holger Nickisch

De voorjaarstentoonstelling zal draaien om de ‘inflatable art’. De ‘inflatable art’ vindt zijn oorsprong in de opblaasbare architectuur. Deze heeft zich sinds het begin van de 20e eeuw uit noodzaak ontwikkeld om tijdelijke en snel opbouwbare behuizingen voor het leger in oorlogs- en rampgebieden ter beschikking te stellen.

Tentoonstelling
In het voorjaar van 2014 biedt Kunstfort haar terrein en ruimtes dan ook graag aan als podium voor deze bijzondere kunstvorm. Curator Holger Nickisch nodigde twee kunstenaars uit wiens oeuvre voornamelijk uit opblaasbare kunst en objecten bestaat. Onder andere zullen zij een aantal inflatable objecten samen met de bezoekers ontwerpen en uitvoeren. Met hun spectaculaire, ruimtevullende inflatables zullen kunstenaars Robert Roelink en Bert Kramer het Fort bij Vijfhuizen compleet transformeren. Het fort had ooit een belangrijke beschermende functie: Voor bezoekers van de tentoonstelling Blow Up! zullen de kunstenaars het scherpe contrast tussen de permanente, metersdikke betonnen ‘shell’ van het fort, en de tere tijdelijkheid van de inflatable -met eenzelfde beschermende functie-, ervaarbaar maken. …Maar waar houdt het fort op, en begint de inflatable?!

Over de kunstenaars
Ook buiten hun artistieke praktijk werken Roelink en Kramer aan een 'betere wereld'. Als geen ander zijn allebei zeer geëngageerd en bouwen letterlijk mee aan een zich vernieuwende leefomgeving in 'achterstandswijken' in de grote steden, of zelf in sloppenwijken in Zuid Afrika en Kirgizië (Bert Kramer). Met hun bijdragen tonen zij concrete alternatieve leefwijzen van autonomie, duurzaamheid, autarkie en directe democratie. Zo sluiten zij naadloos aan de wereldwijde bewegingen uit de beginjaren van de 'zeventies', die als voorbeeld voor hun manier van werken nu opnieuw actueel zijn voor vele creatieve geesten. De opkomst van fenomenen als stadslandbouw, hergebruik van leegstaande kantoren (Schieblock in Rotterdam) en braakliggende terreinen (Dijkgraafplein in Osdorp, Cascoland in de Kolenkitbuurt, allebei in Amsterdam) getuigen daarvan.

Geheim filmmateriaal
Tijdens een speciale filmavond wordt de onlangs uitgebrachte film Ghost Army van Rick Beyer uit 2013 getoond met een historische overzicht van de opblaaskunst vanaf de jaren vijftig, en hoe het leger gretig gebruikt gemaakt heeft van (jawel!) kunstenaars om opblaasbare tanks, vliegtuigen en ander oorlogsmateriaal te ontwikkelen. Deze decoys waren onder andere onderdeel van de D-day invasie in de tweede wereldoorlog, om de Duitse troepen -met succes- te misleiden. Tot voor kort was het materiaal dat voor deze film gebruikt werd nog militair geheim!

Randprogramma
21 april 2014: Workshops voor publiek tijdens familiefort-dag
18 mei 2014: Filmmiddag 'Ghost Army'
6 juni 2014: Masterclass kunststudenten - Besloten evenement
14 juni 2014: Workshops voor publiek
22 juni 2014: Finissage

 

Blow Up! komt mede tot stand dankzij:

 

logo_SNSreaalfonds     

 

Foto: door Rob Moorees