English
Kunst
 
 
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 543 niet laden

Paralleltentoonstelling:

Lebensraum

Onderdeel van Project SWEEP

12 oktober t/m 5 december 2014 


In 2014 is het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak; een gebeurtenis die op dit moment wereldwijd herdacht wordt. In het project Sweep onderzoekt kunstenaar en filosoof Tine Wilde hoe tragische herhaling van geweld kan worden voorkomen door gevoelens van schuld en schaamte tot zelfkennis te transformeren.

Het programma bij het Kunstfort zal bestaan uit een symposium, kunstinstallatie en een performance, en de presentatie van het boek “Eichmann’s Heritage”.

Schuld & Schaamte
Tegenwoordig suggereren steeds meer onderzoekers dat de Nederlandse neutraliteit in de Eerste Wereldoorlog mede een oorzaak is geweest voor de terughoudende en soms zelfs apathische houding van de Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog.
Curator Tine Wilde: “Geschiedenis herhaalt zichzelf enkel voor zover wij dezelfde patronen en gedragingen blijven herhalen. Naar mijn mening kunnen gevoelens van schuld en schaamte enkel worden getransformeerd in zelfkennis - dat wil zeggen, destructief gedrag veranderd in meer vruchtbare praktijken - door het geloof en vertrouwen in onszelf te herstellen, niet door angst in stand te houden.”

Installatie Lebensraum
Te zien van: 12 okt t/m 5 dec 2014
Tijdens deze expositie zal iedereen worden uitgenodigd om één rood object aan de kunstinstallatie Lebensraum toe te voegen. Het object dient op enigerlei wijze verbonden te zijn met een gebeurtenis, waarin gevoelens van schuld of schaamte een belangrijke rol hebben gespeeld. 

Internationaal Symposium Schuld & Schaamte 12 oktober 2014
Op 15 januari 2014 vond in venue De Burcht in Amsterdam het eerste deel plaats van een internationaal symposium over Schuld & Schaamte. Vier gevaarlijke vrouwen namen in Amsterdam het woord:


Op 12 oktober 2014 vind het tweede deel van het symposium over Schuld & Schaamte plaats bij het Kunstfort bij Vijfhuizen met enkele wereldberoemde sprekers, en dit gedeelte zal ook voor publiek toegankelijk zijn. Toegang is kostenloos; meld u daartoe wel even aan.
Sprekers:

 

Performance en boekpresentatie medio 2015
Datum: 2015 (datum en locatie volgen zodra bekend)
Ter afsluiting van project Sweep  vinden op een nader te bepalen locatie nog een performance plaats en een boekpresentatie van het boek Eichmann’s heritage (werktitel) uitgegeven door Jap Sam Books.

Zie ook: www.tinewilde.com/sweep.htm en Sweep op Facebook

Met dank aan:

Japsam vfonds GI iis adj de Burcht stokroos