English
Kunst
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 543 niet laden

Erik Odijk: Het verborgen kunstwerk Four Corners

In het Kunstfort bevindt zich een verborgen kunstwerk van Erik Odijk. Het gaat om een wandgrote houtskooltekening getiteld “Four Corners”, dat Odijk speciaal maakte in 2008 voor Poldergeist; een kunsttentoonstelling met mens en landschap als uitgangspunt. Motieven in deze tentoonstelling waren onder andere het spanningsveld tussen mens en natuur, en het verlangen om terug te keren naar de natuur.

Four Corners
Four Corners is kenmerkend voor werk van Erik Odijk; door het gebruik van ogenschijnlijk 'natuurlijke' vormen, en ook door de duidelijk aanwezige geheimzinnigheid in het kunstwerk. Het beeld doet in eerste oogopslag denken aan diepvertakte wortels van bomen onder de grond. Het is alsof we naar een ondergrondse dwarsdoorsnede kijken van de camouflerende begroeiing op het dak van het fort, waarvan de wortels geweldadig door de betonnen shell zijn gedrongen. In de tentoonstelling Poldergeist plaatste Odijk met dit werk een tegenbeeld tegenover het door de mens gemaakte en ingeperkte Hollandse landschap.

Over de kunstenaar
Erik Odijk maakt tekeningen in zijn atelier en op tentoonstellingsplekken waar hij, in situ, direct op de wand werkt. Protagonist van zijn werk is de natuur. In zijn werk verschijnt die natuur soms in een lieflijke gedaante (als in de de Arcadetraditie), maar ook als een woeste en nietsontziende 'terminator'. De tekenstijl van de kunstenaar is de vrucht van jaren ervaring. Door zijn stijl, -die iets weg heeft van Jan Toorop in zijn symbolistische periode-, weet hij de levenskracht en het raadselachtige van wilde landschappen zichtbaar te maken. En dat is precies waar Odijk op aanstuurt, omdat de natuur zelf, in het door de mens gedomineerde landschap in onze tijd, meer en meer (uit beeld) verdwijnt.

Verborgen
Welhaast symbolisch is het, dat het werk in ruimte 5 nu verborgen wordt door een strakke witte wand, die het beter mogelijk maakt om nog meer menselijk werk in deze ruimte te kunnen tonen. Woekert het kunstwerk daarachter misschien ongezien verder, om op een dag door de wand te breken?
Af en toe, wanneer de ruimte niet voor tentoonstellingen met een ander thema in gebruik is en de voorzetwand verwijderd is, wordt Four Corners weer even zichtbaar. En natuurlijk kondigen wij u dan aan wanneer het werk in volle glorie te zien is.

www.erikodijk.nl