English
Kunst
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Het Kunstfort Bijenmuseum: B(e)e Welcome

Het Kunstfort Bijenmuseum is een ecologisch natuur- en kunstproject op het terrein van het Kunstfort. Het is project raakt aan de volgende thema’s: bijen- en bijensterfte; biodiversiteit; landschap- en ecologieontwikkeling en het huidige landbouw- en voedselbeleid. Op het fortterrein bevinden zich een aantal bijenvolken die heuse deelnemers zijn aan het project. Een groeiende groep vrijwilligers zorgt in het seizoen voor een programma met zaaiacties (bijenplanten) en acties om het publiek bewust te maken van de thema's.

 

Daarnaast is er de kunstinstallatie B(e)e Welcome, waarin de invloed van bijen in onze cultuur in woord en beeld wordt belicht.

B(e)e Welcome
De B(e)e Welcome installatie bestaat uit een eclectische selectie kunst- en wetenschapsobjecten, parafernalia, iconografie, foto’s, boeken en curiosa die het bijenleven en de ambacht van de imkerij laten zien. Prachtig zijn bijvoorbeeld de portretten van bijenplanten, van Karl Blossfeldt, en zeker zo interessant is het dat de iconografie van de honingbij laat zien hoe bijen altijd een plaats hebben gehad in onze cultuur.

B(e)e Welcome zelf is gehuisvest in de Mobile Eenheid ME/folly, -een kunstwerk van Holger Nickisch. De folly werd op verschillende internationale plekken ingezet als ingreep in de publieke ruimte.  Aldaar had de folly een concrete functie als pop-up discussieplatform over kunst in de openbare ruimte. Op terrein van het Kunstfort krijgt het werk een nieuwe functie; als huisvesting en bescherming van (bijen)cultuur.

bijenmuseum.kunstfort.nl