English
Kunst
Blow Up!
 
 
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 69 niet laden

Blow Up!

Opblaasbare kunst, design en architectuur is tegenwoordig niet meer weg te denken en kent verschillende toepassingen. Vooral bij grote evenementen en beurzen wordt ervan gebruik gemaakt als een spectaculaire vorm van reclame. Diverse stromingen van ‘inflatable art’ keren sinds de 1960-er jaren regelmatig terug in relevante (inter)nationale tentoonstellingen. En ook met de humanitaire en ecologische rampen waarmee we ons dagelijks in het nieuws geconfronteerd zien, wint de ‘inflatable’ als tijdelijke voorziening voor vluchtelingen, enorm aan actualiteit en betekenis.

Transformatie
In het voorjaar van 2014 biedt Kunstfort haar terrein en ruimtes dan ook graag aan als podium voor deze bijzondere kunstvorm. Curator Holger Nickisch nodigde twee kunstenaars uit wiens oeuvre voornamelijk uit opblaasbare kunst en objecten bestaat.  Met hun spectaculaire, ruimtevullende inflatables zullen kunstenaars Robert Roelink en Bert Kramer het Fort bij Vijfhuizen compleet transformeren. Het fort had ooit een belangrijke beschermende functie: Voor bezoekers van de tentoonstelling Blow Up! zullen de kunstenaars het scherpe contrast tussen de permanente, metersdikke betonnen ‘shell’ van het fort, en de tere tijdelijkheid van de inflatable -met eenzelfde beschermende functie-, ervaarbaar maken. …Maar waar houdt het fort op, en begint de inflatable?!

Relatie met militaire geschiedenis
Naast het werk van Kramer en Roelink wordt de ‘inflatable’ in een historische context geplaatst, waaruit een sterke verbinding blijkt tussen opblaasbare objecten en de militaire geschiedenis. Vanaf de uitvinding van de luchtballon in 1783 is deze benut door het leger, bijvoorbeeld om vijandige kampen te lokaliseren. Later kregen ook andere vormen van opblaaskunst kregen een militaire functie. Opblaasbare militaire ‘decoys’ worden tot op de dag van vandaag nog gebruikt, van tanks tot trucks met raketten.

Film: Ghost Army
Het Kunstfort toont in dit kader de documentaire Ghost Army van Rick Beyer uit 2013. De film laat zien hoe de geallieerde legers tijdens de Tweede Wereldoorlog gretig gebruik maakten van kunstenaars om opblaasbare tanks, vliegtuigen en hele konvooien te ontwikkelen. Deze zogeheten “decoys” waren onderdeel van de D-day invasie, en hebben de Duitse troepen met succes misleid. De operaties bleven na afloop van de oorlog decennialang topgeheim, terwijl de betrokken kunstenaars soms uitgroeiden tot beroemheden in kunst, design en mode.

De inflatable in kunsthistorisch perspectief
In het historische overzicht van opblaaskunst wordt ook aandacht geschonken aan opblaaskunst uit de jaren ’70, bijvoorbeeld aan de Amerikaanse activisten/architectengroep ANT Farm, die in 1971 met hun opblaasbare architectuur rondreisden door Amerika. Hun “Inflatocookbook” was een gratis handleiding voor iedereen die zelf aan de slag wilde met opblaaskunst.