English
Kunst
 
 
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 545 niet laden

Henriette Waal: Potato Pilots

Hoe kunnen de boeren dichter naar (de bedrijven rond) Schiphol opschuiven, en hoe kan Schiphol de boeren meer tegemoet komen? In Potato Pilots verbeeldt ontwerper Henriette Waal het ‘nieuwe boeren’ in Haarlemmermeer, dicht op de huid van (aardappel)boeren en aardappeleters in de polder.

 

Ze werkt daarbij samen met de Airportfarm, een initiatief uit 2013 van Boer Bos. Als knooppunt van globale verbindingen brengt Schiphol werkgelegenheid en bedrijvigheid met zich mee. Keerzijde is dat de luchthaven voor verstoring van het landschap, geluidshinder en vervuiling zorgt. De vervuiling die Schiphol in de directe omgeving veroorzaakt wordt in tegenstelling tot blad- en bolgewassen niet opgenomen door knolgewassen. In Haarlemmermeer kunnen daarom naar hartelust vele verschillende aardappelrassen geteeld worden. In haar ontwerpend onderzoek bekijkt Waal de haat/liefde verhouding tussen boeren en Schiphol vanuit de aardappel.

Ze brengt de aardappelboeren en hun rassen in kaart en stelt productontwikkeling voor als middel om tot vernieuwing te komen. Ze ontwierp onder meer een superlokaal bier van de Meerlander aardappel. Op de tentoonstelling ‘ Op de Plaats Rust’ in Kunstfort bij Vijfhuizen worden de boeren, hun aardappels en het visioen van de Airportfarm tot leven gebracht. De aardappeloogst (half september) wordt gecombineerd met een proeverij van het bier in het land, tijdens de Ringbiënnale.

www.ringbiennale.nl

www.henriettewaal.nl