English
Kunst
 
 
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 545 niet laden

Neeltje ten Westenend: Choreografie van het land

Het weefsel van een stad of dorp heeft een complexe dynamiek die door gebruik en bewegingen van bewoners zichtbaar wordt. Het werk van Neeltje ten Westenend ontstaat in de openbare ruimte, die in haar ogen meer is dan straten en stenen, parken, pleinen en gebouwen. Ze onderzoekt hoe de gebruikers met hun gewoontes en routines de omgeving betekenis geven. Zaterdag 20 september vindt een tractordans plaats op een kavel aan de Rijnlanderweg: een in GPS uitgezet parcours, gereden door de boeren van deze weg op hun trekkers en landbouwmachines.

Nieuwe traditie
Tijdens de Ringbiënnale staat één weg centraal; de Rijnlanderweg, de lange lintweg met haar grote variatie aan boerderijen die nog zo mooi laat zien hoe het oorspronkelijke kavellandschap in de polder was ingedeeld. In een eerste poging om een ‘nieuwe’ traditie te implementeren voor de Haarlemmeerpolder organiseert Neeltje ten Westenend een tractordans op één van de kavels. Het statige grit van het polderlandschap wordt doorbroken door een cirkelende beweging van gekleurde tractoren, een ode aan een van de oudste en belangrijkste beroepen in Haarlemmermeer. De boeren, meestal hard aan het werk, komen voor een moment samen en rijden dan weer weg om verder te gaan met het werk.
Met een choreografie voor tractoren doet Neeltje ten Westenend een voorstel voor een ‘nieuwe traditie’ samen met de agrariërs van de Haarlemmeerpolder.

Locatie
Kavel op de hoek van de Geniedijk en de Rijnlanderweg, naast de ‘Batterij aan de Sloterweg’ te Hoofddorp.
Op deze locatie komen historie en toekomst samen. Het kavel is gelegen in Schiphol Trade Park te Hoofddorp dat de komende jaren wordt ontwikkeld tot een nieuwe werklocatie in nauwe samenwerking met de omringende boeren.

De trekkers rijden een cirkelvormig parcours op het kavel naast de Geniedijk. Ter hoogte van het midden van de dijk tussen Station Hoofddorp en de Rijnlanderweg. Het publiek bekijkt het schouwspel vanaf de dijk, dus niet op het kavel zelf. Stevige schoenen zijn daarom aanbevolen om de dijk op te klimmen.
Wilt u op de dijk zitten dan kunt u een stoeltje of zeil meenemen. Er zijn geen zitplaatsen.

Over de kunstenaar
Kunstenaar en ontwerper Neeltje ten Westenend onderzoekt hoe de gebruikers van de openbare ruimte met hun dagelijkse gewoontes en routines de omgeving betekenis geven. In haar project voor de Ringbiënnale staat één weg centraal: de Rijnlanderweg. Deze lange lintweg met haar grote variatie aan boerderijen laat mooi zien hoe het oorspronkelijke kavellandschap in de polder was ingedeeld.

www.ringbiennale.nl

www.neeltjetenwestenend.nl

 

Choreografie van het Land in de media
De Haarlemmermeerse Ringbiënnale en tentoonstelling Op de Plaats Rust bij het Kunstfort mag veel media-aandacht genieten. Op 19 september besteedde ook Nationale omroep WNL kort aandacht aan de 'tractordans', zoals het werk van Neeltje ten Westenend in het programma Vandaag de Vrijdag werd genoemd. (Start het item vanaf 5m05s)

 

In samenwerking met:
SADC, Miscanthusgroep, AJK, MeerRadio en de boeren van de Rijnlanderweg