English
Kunst
 
 
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Kunsttentoonstelling:

Gimme Shelter

Strijdtoneel Fort bij Vijfhuizen

 

30 mei t/m 20 september 2015

 

Openingstijden: woensdag t/m zondag 11:00 tot 17:00 uur.
Entree per fort: € 6,- inclusief gratis catalogus
Combi-ticket: € 17,50 (entree tot de drie forten + catalogus)
Kinderen t/m 16 jaar: gratis
U kunt tickets direct aan de kassa van één van de drie forten kopen (pin aanwezig) of gemakkelijk direct online.

Website Gimme Shelter

Ontwikkeling: Lucette ter Borg & Sacha Bronwasser en Erik Luermans

Met drie tentoonstellingen in drie forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam mengt manifestatie Gimme Shelter kunst en geschiedenis, verleden, heden en toekomst.

Drie tentoonstellingen in drie forten. Gimme Shelter is een manifestatie van kunst en geschiedenis, verleden, heden en toekomst die forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam verbindt. Deze tentoonstellingen concentreren zich op het fictieve aspect van strijd en verdediging: op militaire ficties.

Welke gevaren liggen er op mijn pad? Hoe kan ik mijn tegenstander misleiden? Hoe denkt mijn vijand – en wie is die vijand eigenlijk? Deze vragen zijn het uitgangspunt van Gimme Shelter- forten en ficties in Laagland, die nog t/m 20 september te zien is.

Manifestatie Gimme Shelter
Het post-militaire landschap rondom de linies vormt de letterlijke fundering van de manifestatie Gimme Shelter. Op drie forten kijken beeldend kunstenaars, filmmakers, mediatheoretici, dichters en cultuurfilosofen naar de functie van dit landschap, en de relatie met oorlog en de fictie die het symboliseert. Het oogmerk waarmee de Linies werden aangelegd – oorlogvoering en verdediging van het land tegen een vijand van buiten – wordt ontrafeld én verdicht in historische werken, hedendaagse kunstwerken en nieuw te produceren kunstwerken. Gimme Shelter is op vier forten te zien: Bij Fort Asperen, Fort bij Vijfhuizen, Fort bij Uithoorn en Fort Nieuwersluis. De tentoonstellingen en activiteiten op ieder fort krijgen een eigen, artistieke inhoud, die verband houdt met de specifieke geschiedenis en het historische gebruik van ieder fort.

Strijdtoneel Kunstfort bij Vijfhuizen
Fort bij Vijfhuizen zou je een ‘decor’-fort kunnen noemen. Anders dan bijvoorbeeld in Fort Asperen verbleven soldaten er niet dagelijks, maar alleen bij acute oorlogsdreiging. Er werd nauwelijks gewerkt en geleefd op fort Vijfhuizen. Daarom staat in dit fort het verbeelden en naspelen van oorlogssituaties centraal. Enerzijds wordt de ‘spel’-kant vrij letterlijk belicht, zoals hij weerspiegeld wordt in hedendaagse games, films en ook een fenomeen als prepping (het zich voorbereiden op een noodsituatie). Anderzijds wordt de naïviteit belicht waarmee soldaten ten strijde trekken – een naïviteit die voortkomt uit het idee dat oorlog in het echt door sommigen ook als een spel wordt gezien. Ten slotte komt in ‘Strijdtoneel’ ook de innovatieve kant van oorlogvoering aan bod. Door het toenemend gebruik van lange-afstandsraketten en drones lijkt oorlogvoering te veranderen in een kille en hygiënische activiteit die zich afspeelt achter een computer met een kop koffie onder handbereik.

Naast deze activiteiten wordt er een groot scala aan kunstwerken getoond van veel internationale kunstenaars, zowel binnen het fort als buiten. Zoals een aantal geweren gemaakt van gevonden speelgoed en andere materialen van André Robillard, en korte films zoals van Douwe Dijkstra. 

Kunstenaars

Nieuw werk van Matjaž Štuk & Alena Hudcovičová (SVN en SVK), Jasper Niens (NL), Elisa van Schie (NL), Wouter Klein Velderman (NL), Charlotte Schleiffert (NL). Bestaand werk van Shinkichi Tajiri (NL), Lida Abdul (AFG), Fernando Sánchez Castillo (ES), Juan-Pedro Fabra Guemberena (UR), Craig Ames (GB), Jean-Luc Godard (FR), André Robillard (FR) en historisch materiaal van Pieter Schenk (met dank aan het Rijksmuseum Amsterdam) en uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.