English
Kunst
 
 
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Verslag: Symposium De Kunstenaar als Gebiedsverkenner

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Op de Plaats Rust; de kunstenaar als gebiedsverkenner vond op 2 november 2014 een symposium plaats op het Kunstfort bij Vijfhuizen. Onder leiding van Lucas Verweij werd er met de zes deelnemende makers en curator Iris Dik gesproken over de projecten die voor de tentoonstelling werden gemaakt. De makers, die uit verschillende disciplines afkomstig zijn, gingen in op hun werkwijze en vertelden over hun pogingen grip te krijgen op het gebied rond het Kunstfort en de Haarlemmermeer.

Kernvragen Symposium
Slootwandelingen om het gebied te leren kennen, een choreografie van dansende tractoren, straatmeubilair dat onder buurtbewoners de discussie over de aanwezigheid van Schiphol moet opwekken – op hele uiteenlopende manieren hebben de makers geprobeerd het gebied tot leven te brengen en contact met de inwoners te zoeken. Tijdens de discussie met het publiek werd er gesproken over een aantal vragen en onderwerpen die bij het werken in de openbare ruimte aan bod komen. Is er een verschil tussen ontwerpen voor de publieke ruimte, social design en geëngageerde kunst? Wat verklaart de huidige populariteit van design? Is autonomie belangrijk voor iemand die in de publieke ruimte werkt? Welke verantwoordelijkheid heb je voor de omgeving waarin je werkt? En wanneer kun je als maker een project loslaten?

Design vs Kunst?
In de discussie tussen het publiek en de ontwerpers bleek dat deze vragen niet makkelijk te beantwoorden waren. De grens tussen kunst en design is poreus en het denken in hokjes is vaak belemmerend. Toch is het af en toe nodig om ervoor te zorgen dat iedereen in de discussie elkaar begrijpt. En, heel praktisch, wanneer je probeert om draagkracht te vinden voor een idee. De snel groeiende populariteit van design werd door iedereen erkend, en door sommigen als een bedreiging gezien voor de autonome kunst. Een verklaring voor deze opkomst werd gezocht in de huidige trend om steeds maar weer met nieuwe oplossingen te komen. Designers worden vaker gevraagd voor opdrachten omdat zij beter opgeleid zijn om met de opdrachtgever mee te denken en snelle oplossingen kunnen bedenken. Waar autonome kunst de neiging heeft om wrang en cynisch te zijn, biedt design een hoopvolle en maatschappelijk verantwoorde uitweg. Maar ook aan deze benadering zitten nadelen. Snelle oplossingen leiden tot oppervlakkigheid, en makers kunnen ook sterk belemmerd worden door het idee dat ze iets moeten maken dat maatschappelijk nut heeft.

Autonomie
De curator, de deelnemers en het publiek waren het erover eens dat autonomie het belangrijkste kenmerk was voor een goed project, zowel binnen de kunst als binnen het design. Je kunt goed luisteren naar het landschap en haar bewoners en die informatie meenemen in de ontwikkeling van een project, maar uiteindelijk moet je toch je eigen ideeën en fascinaties volgen om tot een sterk werk te komen.

Download hieronder het complete verslag met de interviews met de kunstenaars en ontwerpers.