English
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Serge Verheugen: Love Gun

De 'Love Gun' van kunstenaar Serge Verheugen werd in 2002 geplaats op de betonnen geschutskoepel die Duitse troepen in WOII op het fort plaatsten voor luchtverdediging.

Verheugen wilde met het werk verwijzen naar een geweldig (-doch, verzonnen...) verhaal uit de Spaanse burgeroorlog over de activiteiten van de even briljante als controversiële genie-generaal: Juan Ernesto deDorssa.

DeDorssa startte experimenten om nieuwe munitiesoorten te ontwikkelen, waarvan de werking niet berustte op het zaaien van dood en verderf, maar die op andere manieren een tegenstander buiten gevecht konden stellen.

Verheugen over zijn werk: "Mijn werk toont een gevecht met de moraal. Regels die bepaald worden door wispelturige denkbeelden, veranderlijke tijden en voortschrijdende inzichten. Ze bepalen wat wel en niet mag, wat hoort en wat niet hoort. Overal en voor iedereen zijn ze anders, maar ze worden met hand en tand verdedigd en opgelegd.

Voor mij een onweerstaanbare bron van inspiratie. Ze roepen op tot alle vormen van menselijk gedrag. Van barmhartigheid tot bedrog, van liefde tot list, van schoonheid tot smetvrees, van vastberadenheid via moed, hoogmoed, domheid en jalousie naar vergankelijkheid; ik kan het niet laten daarbij een vingertje op te steken."