English
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Vliegtuig stort neer in de Fortgracht

Wanneer u, in de richting waarin de loop van het kanon wijst, kijkt naar de tussendijk die de fortgracht in tweeen deelt, ziet u ongeveer de locatie waar in WOII een Engelse militair vliegtuig, de Lockheed Ventura, neerstortte.

Ten zuidwesten van Vijfhuizen krijgt het vliegtuig enkele voltreffers van Duitse jagers en FLAK-geschut op Nederlandse bodem. Het toestel vliegt in brand en wordt onbestuurbaar.

Een van de vliegers, Jack Sharp, probeert de Ventura te verlaten maar krijgt het luik niet open. Voltreffers hebben alles ontwricht. Een explosie breekt een stuk van de Ventura open en Sharp wordt eruit geslingerd. In een reflex trekt hij aan het koord van zijn parachute en deze opent.

Hij wordt beschoten en door de gaten in de parachute komt ook hij hard naar beneden. Sharp smakt tegen de grond, raakt zwaargewond maar overleeft de val. Het brandende vliegtuig vliegt dwars door een rij bomen en crasht in de gracht van het Fort bij Vijfhuizen. Sharp wordt gearresteerd en als krijgsgevangene opgesloten.

Zijn drie mede inzittenden waren minder fortuinlijk. Bijzonder was dat het stoffelijke overschot van Alan Stevens in een kist werd gelegd en opgebaard in de Genieloods van het Fort. Al snel wist iedereen in het dorp dat er nog een piloot gevonden was. Velen bezochten Stevens in de Genieloods en legden de bloemen als een laatste groet op zijn doodskist.

De Gemeente Haarlemmermeer wist de Duitse bezetter te overtuigen om de lichamen van Rowland, Gibson en Stevens vrij te geven. De drie jonge soldaten werden begraven op de centrale begraafplaats in Hoofddorp. Na de oorlog heeft Jack Sharp nog enkele malen Vijfhuizen bezocht en hij leerde veel bewoners kennen.

Op het Kunstfort is een boekje te koop met het hele verhaal over deze crash.