English
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Fortterrein een levend Herbarium

Behalve bomen en planten die in de historie werden gebruikt voor de verdediging van het Fort bij Vijfhuizen, groeien op het fortterrein ook allerlei bloemen en planten die eetbaar zijn en/of een heilzame werking hebben. Zo is de natuur rondom de fortgebouwen een levend herbarium voor soorten die wij in onze hedendaagse keuken vaak vergeten zijn.

Doordat de Stelling van Amsterdam nauwelijks door de landschapsveranderingen in de regio is getroffen, hebben hier zeldzame en inheemse soorten een toevlucht kunnen vinden. In 2011 vond een onderzoek plaats op het terrein van het Kunstfort naar bijzondere soorten, en naar de eetbaarheid en bruikbaarheid van de gewassen die er groeien.

Het Kunstfort Herbarium ontstond naar aanleiding van de kunsttentoonstelling Dolly, waarin landschapsveranderingen en de invloed daarvan op onze voedselvoorziening aan de orde werd gesteld: In hoeverre zou het opnieuw mogelijk zijn om buiten de hedendaagse voedseleconomie te treden en de problematiek die daarmee samenhangt, door weer zelfvoorzienend te leven van het landschap, -zoals in de historie de Stelling van Amsterdam in tijden van beleg ook zelfvoorzienend is geweest.

Onderzoekers Lou van der Linde en Han de Kroon (cultureel ondernemer, Slow Food Haarlem) identificeerden op het fortterrein vooralsnog meer dan veertig soorten die eetbaar of op een andere manier bruikbaar zijn.

Een aantal daarvan zijn opgenomen in de QRcode-route rond het Kunstfort.