English
×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 64 niet laden

Meidoorn: Stekelige verdediger

De beplanting op en rond de forten van de Stelling van Amsterdam had in de geschiedenis een belangrijke functie in de verdediging van de vestingwerken.

Verschillende boomsoorten, struiken en beplanting werden gebruikt om de forten en stellingsonderdelen te camoufleren in het landschap, maar ook om geschutsplaatsen onzichtbaar en moeilijk bereikbaar te maken. Onder andere werd de Meidoorn gebruikt vanwege zijn pijnlijke stekels, die -als een haag opeen geplaatst-, bepaalde plaatsen ondoordringbaar maakten voor de manschappen van de vijand.

Binnen de Stelling zorgden de ooit rijkelijk aanwezige landbouwgronden voor voedsel en nevenproducten, zodat men er enkele maanden zelfvoorzienend zou kunnen leven gedurende een eventueel beleg.

Inmiddels zijn de landbouwgronden grotendeels gecultiveerd tot bebouwd gebied, en het historische Fort bij Vijfhuizen herbestemd als plaats voor hedendaagse kunst. Zoals de beplanting op dit fort ooit een militaire functie had, wordt nu gekeken naar welke functie de voorkomende soorten opnieuw zouden kunnen hebben in het kader van zelfvoorziening.

Van de Meidoorn bijvoorbeeld, kunnen zowel de bloesemtakken met het blad als de bessen medicinaal worden gebruikt. Meidoorn wordt al sinds de 16e eeuw gebruikt om de bloedsomloop te stimuleren. De werking komt onder meer door de inhoudsstof rutine: deze stof is wetenschappelijk bekend om z'n vermogen om blauwe plekken te voorkomen. Bovendien helpt meidoornthee om de cholesterol te verlagen. Meidoornjam van de bessen heeft een verrassende nootachtige smaak.

(Waarschuwing: Het oogsten van plantensoorten en vruchten op het fortterrein is verboden. Consumptie van genoemde plantensoorten geschiedt op eigen risico. Voor de gevolgen van het gebruik ervan, kan de Stichting Kunstfort bij Vijfhuizen op geen enkele manier aansprakelijkheid aanvaarden.)